Staunch

Dansgroep Krisztina de Châtel

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het uitzonderlijke aan de werkwijze van Krisztina de Châtel, is de manier waarop zij muziek en beeldende kunst in haar choreografieën weet te integreren.

Ook haar nieuwe ballet Staunch, dat tijdens dit Holland Festival in première gaat, is gecreëerd in nauwe samenwerking met een componist (John McDowell) en een beeldend kunstenaar (Peter Vermeulen). In deze choreografie, waarvoor De Châtel inspiratie opdeed tijdens een studiereis van drie maanden door een aantal Afrikaanse landen, voeren vijf verschillende dansers door middel van krachtige, zich herhalende bewegingen een symbolische strijd met elkaar, waarvan de uiteindelijke afloop wordt bepaald door een ingrijpende beperking van de ruimte waarin ze zich bevinden.

Achtergrondinformatie

In deze choreografie, waarvoor Krisztina de Châtel inspiratie opdeed tijdens een studiereis in Senegal en Ghana, proberen de vijf dansers zich als een hechte groep te manifesteren wat echter verstoord wordt door ruimtelijke veranderingen. De uiteindelijke afloop wordt bepaald door een ingrijpende beperking van de ruimte waarin de groep zich bevindt.

Credits

uitvoering
Dansgroep Krisztina de Châtel, instrumentaal ensemble
choreografie
Krisztina de Châtel
dirigent
Rutger van Leyden
muziek
John McDowell
dansers
Jan Harks, Dries van der Post, Peter van de Logt, Robbert Rappange, Oerm Matern
licht
Johan Vonk
toneelbeeld & kostuums
Peter Vermeulen