Rossini's Messa Solenne

Orchestra e Coro del Teatro Comunale di Bologna

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Toen Gioachino Rossini op 70-jarige leeftijd de Messa Solenne schreef, beschouwde hij dit als de 'laatste zonde van zijn oude dag'. We mogen echter blij zijn dat Rossini deze 'faux pas' heeft begaan en dit werk, oorspronkelijk bedoeld voor een klein vocaal-instrumentaal ensemble, heeft bewerkt tot een magistrale symfonische mis.

Deze laatste versie zal in dit Holland Festival worden uitgevoerd door het koor en orkest van het Teatra Comunale di Bologna. Dit voortreffelijke zal worden geleid door Riccardo Chailly, sinds september 1986 muzikaal directeur van het Teatra Comunale, een functie die hij zal blijven vervullen als hij in 1988 chef-dirigent het Concertgebouworkest wordt.

Het 75-koppige koor staat onder leiding van Fulvio Angius. Susan Dunn, die in het laatste Holland Festival schitterde tijdens het Verdi-concert in de Amsterdamse RAl, zal in deze mis de sopraanpartij zingen.

Achtergrondinformatie

In 1863, na een mentale inzinking, schreef Rossini in twee maanden tijd La petite Messe Solemnelle. Deze 'petite messe', volgens Rossini 'de laatste zonde van mijn oude dag', was bedoeld voor een klein vocaal-instrumentaal ensemble: een 8-stemmig koor en 4 solisten, twee piano's en een harmonium. De eerste uitvoering vond plaats op 14 maart 1863 in besloten kring.

Met tegenzin herschreef Rossini in 1867 deze petitemesse tot een symfonische mis; hij was geen voorstander van symfonische sacrale muziek zoals die, na Beethoven door onder andere Berlioz en Liszt werd gepropageerd. Het resultaat was een mis waarin de liturgische vorm bijna geheel is verdwenen. Rossini's benadering van de sacrale muziek had eerder, in 1842 toen hij zijn Stabat Mater voltooide, heftige reacties uitgelokt. Richard Wagner gilde bijvoorbeeld moord en brand om dit 'schandalige werk, deze ontheiliging van de sacrale muziek, te modern, sentimenteel en puur amusement´.

Het is echter juist Rossini's persoonlijke en natuurlijke benadering van het sacrale die de Messa Solenne tot een ongekend en oorspronkelijk meesterwerk hebben gemaakt, waarin niet alleen de echo's van Palestrina en Bach doorklinken, maar waarin de muzikale opbouw vooruit wordt gelopen op latere componisten als Stravinsky en Franck. De Messa Solenne werd vorig jaar december in Bologna uitgevoerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bomaanslag in Bologna een aantal jaar geleden.

Credits

muziek
Gioacchino Rossini
uitvoering
Orchestra e coro del Teatro Comunale di Bologna
dirigent
Riccardo Chailly
koordirigent
Fulvio Angius
sopraan
Susan Dunn
mezzo-sopraan
Margarita Zimmermann
tenor
Chris Merritt
bas
Helmut Berger-Tuna