Romeo en Julia

Ballet van de Hongaarse Staatsopera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Eén van de grootste balletgezelschappen ter wereld, geeft in dit Holland Festival acte de présence met Romeo en Julia, een ballet op muziek van Sergéi Prokofjev ineen choreografie van de vermaarde Hongaarse choreograaf László Seregi.

Achtergrondinformatie

Het bijzondere van deze productie is gelegen in de manier waarop Seregi gestalte heeft weten te geven aan het culturele klimaat dat heerste ten tijde dat William Shakespeare dit stuk schreef.

Allereerst in de optiek. Zoals Seregi zelf bekent, liet hij inspireren door de Shakespeare-verfilming van Franco Zeferelli, van wiens werk hij een groot bewonderaar en liefhebber is.

Evenals in Zetarelli's film is in de enscenering gebruik gemaakt van dramatische kleureffecten die geënt zijn op het werk van Michelangel , Veronese en Titiaan. Dan is er

de treffende, krachtige, choreografie waarin de heftige passie en emotie, die veIe Renaissance stukken kenmerken, ten volle tot uiting komen. Dit wordt nog eens

exta benadrukt door dat Seregi, alweer net als Zeferelli, zich niet uitsluitend richt op het verhaal, maar ook op de handeling.

Seregi heeft gebruik gemaakt van het theater-in-een­theater effect, door het begin van de handeling te plaatsen in het Londense Globe Theatre, het theater waar eertijds Shakespeares stuk in première ging. Hierna worden de dramatis personae aan het publiek voorgesteld, en kan het drama van Romeo en Julia, de twee 'onsterfelijke' geliefden, zich ontvouwen in één van de spectaculairste en fraaiste dansvoorstellingen die het Holland Festival 1987 biedt.

Credits

choreografie
Lásló Seregi
muziek
Sergei Prokofjev
toneelbeeld
Gábor Forrai
kostuums
Nelly Vágó
uitvoering
Ballet en orkest van de Hongaarse Staatsopera
dirigent
Adám Medveczki, Guyla Jármei
solisten
Jenö Löcsei/ Gabor Ménich (Romeo), Katalin Volf/ Katalin Hágai (Julia)