La Rondine

Commedia Iirica in tre atti

Teatro Comunale di Bologna

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Voor het eerst sinds jaren er in Amsterdam weer een authentieke Italiaanse opera te beleven: La Rondine, Puccini’s minst bekende en ook in Italië maar zelden opgevoerde opera. Toen Giacomo Puccini uit Wenen de opdracht ontving een operette te schrijven was hij niet onverdeeld enthousiast (hij had niet erg veel met dit genre op), maar zegde desalniettemin toe.

Achtergrondinformatie

Het oorspronkelijke libretto echter, ontlokte hem de uitspraak ‘La Rondine is absolute rommel' (La Rondine è una solenne porcheria). Hierop vroeg hij de librettist Giuseppe Adam i het verhaal te bewerken, waarna hij besloot om er toch maar een opera van te maken.

De première vond plaats in 1917 in Monte Carlo, en het publiek reageerde nogal lauw. Een recensent merkte zelfs op dat we hier met een 'poor man's Traviata' te maken hadden. Dit mag dan van toepassing zijn op het gegeven (ook hier een jonge man die verliefd wordt op een vrouw van de wereld), het geldt zeer zeker niet voor Puccini’s muziek. De componist beschouwde deze lyrische komische opera dan ook als één van zijn beste werken. Het pleit voor het nieuwe team van het Teatro Cummnale di Bologna dat zij deze opera op hun repertoire hebben genomen. Intendant Carlo Fontana en muzikaal leider van dit befaamde Italiaans operahuis, Riccardo Chailly, hebben hiermee bewezen dat ook minder bekende werken van grote componisten het alleszins waard zijn te worden opgevoerd.

Nu 70 jaar na de eerste opvoering in Italië, die ook in het Teatro Comunale plaatsvond, zal deze sprankelende opera worden uitgevoerd door een keur van Italiaanse topzangers, onder leiding van de veelbelovende jonge dirigent Thomas Fulton.

 

Credits

muziek
Giacomo Puccini
libretto
Giuseppe Adami
uitvoering
koor en orkest van het Teatro Comunale di Bologna
dirigent
Thomas Fulton
regie
Pierluigi Samaritani
decor/kostuums
Pierluigi Samaritani
koordirigent
Fulvio Angius
cast
Ileana Cotrubas (Magda), Lucetta Bizzi (Lisette), Bruno Beccaria (Ruggiero), Iorio Zennaro (Prunier), Paolo Coni (Rambaldo) ea