La finta giardiniera

Dramma Giocoso in tre atti

Nationale Opera van Brussel

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Na Brussel en de Wiener Festwochen nu in het Holland Festival.

Ongetwijfeld één van de meest bejubelde operaproducties van het afgelopen seizoen. De enorme waardering van pers en publiek is zeker meer dan begrijpelijk. Regisseur Kari-Ernst Herrmann, die tevens de decors ontwierp, slaagde erin met de enscenering van deze opera, waarin verwarring, liefde en waanzin soms tot een onontwarbaar geheel worden verweven, een waar meesterwerk te creëren. Daarbij krijgt Mozarts muziek onder leiding van dirigent Sylvain Cambreling exact de juiste helderheid en transparantie die vereist zijn voor de uitvoering van dit jeugdwerk van Mozart.

Achtergrondinformatie

La Finta heeft echter niet altijd een dergelijk succes gekend. Toen deze opera in 1795 in première ging, schreef de destijds 19-jarige Mozart vol enthousiasme over de juichende reacties van het publiek. Dit was echter wel iets bezijden de waarheid. De opera is daarna nog maar zelden uitgevoerd en raakte min of meer in de vergetelheid.

Dit lag zeker niet in de laatste plaats aan het nogal ondoorzichtige plot van het libretto. Kari-Ernst Herrmann echter, geeft in een fijnzinnig décor van bomen, water en riet de personages zo’n grote duidelijkheid mee dat de heersende verwarring wordt omgetoverd tot een subtiel spel van vermomming en intrige.

Met name Elzbieta Szmytka (Serpetta) en Marek Torzewski (Belfiore) werden in vele kritieken geroemd om zowel hun vocale als acteerprestatie en een ware ontdekking genoemd. La Finta Giardiniera, volgens menig recensent de opera-uitvoering van het jaar.

Credits

muziek
Wolfgang Amadeus Mozart
libretto
Raniero de Calzabigi, Giuseppe Petrosellini
uitvoering
Nationale Opera van Brussel
dirigent
Sylvain Cambreling
regie
Karl-Ernst Herrmann, Ursel Herrmann
decor/kostuums
Karl-Ernst Herrmann
dramaturgie
Ursel Herrmann
cast
Ugo Benelli (Podestà), Joanna Kozlowska (Sandrina), Marek Torzewski (Belfiore), Malvina Major (Arminda), Lani Poulson (Ramiro), Elzbieta Szmytka (Serpetta), Russel Smythe (Nardo), Mireille Mossé (Amor)