Focus op György Kurtág

Kurtág programma II

Nieuw Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In dit tweede programma dat geheel in het teken van György Kurtág staat, wordt een overzicht gegeven van Kurtágs weliswaar niet zeer uitgebreide maar uitermate boeiende oeuvre.

Achtergrondinformatie

György Kurtág:

The Little Fix, opus 15b (1945)

8 Duo’s voor viool en cimbaal, opus 4 (1964)

Scenes from a Novel, opus 19 (1985)

Splinters voor cimbaal solo, opus 6 (1973)

Vier liederen op gedichten van János Pilinszky, opus 4 (1975)

A Boldogult R.V. Truszova Üzentei (Truszova liederen) opus 17, op tekst van Rimma Dalos (1976-’80)

Achtergrondinformatie

Het eerste werk, The Little Fix, werd geschreven ter gelegenheid van de opening van een schilderijen-expositie. In het eerste deel verwijst Kurtág, die graag andere componisten in zijn werk aanhaalt, naar (hoe kan het ook anders) Moessorgsky.

Eight Duo's (1960-1961) is een stuk voor viool en cimbaal. In dit werk zorgt de combinatie viool-cimbaal voor een hoogst ongebruikelijk klankbeeld.

Scenes of a Navel omvat 15 liederen, op tekst van de in Rusland geboren en in Boedapest wonende dichteres Rimma Dalos. Ook in dit werk brengt Kurtág een eerbetoon aan doorhem bewonderde vakbroeders als Mahler, Schnittke en Kalmar.

Kurtág zou geen Hongaar zijn als hij niet een grote fragmenten uit de Hongaarse volksmuziek zijn verweven liefde voor de cimbaal aan de dag legde. In Splinters voor cimbaal, is dit dan ook duidelijk te merken. Dit stuk waarin wordt gespeeld door Hongarije's 'first lady of the cimbalom' Mártá Fábian.

Kurtág componeerde de Vier Liederen op gedichten van Janos Pilinszky tussen 1973 en 1975. Ter afsluiting van dit programma wordt de liederencyclus A Boldoguit R.V Truszova Üzenetei (Berichten van wijlen mevrouw Truszova) uitgevoerd. Deze cyclus, vertoont wat opzet betreft, eenzelfde dramatisch verloop als Schumann's 'Frauenliebe und Leben'. Kurtág schreef dit werk in opdracht van het Ensemble lnterContemporain.

 

Credits

muziek
György Kurtág
uitvoering
Nieuw Ensemble
dirigent
Ed Spanjaard
solisten
Adrienne Csengery (sopraan), István Gáti (bas), Márta Fábián (cimbaal), Jacques Holtman (viool)