Focus op György Kurtág

Kurtág programma I

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In dit eerste van de twee aan deze componist gewijde programma's speelt Kurtág samen met zijn vrouw Mártá, een aantal korte pianostukken die hij de naam Játékok (Spelletjes) meegaf.

Kurtág begon in 1983 aan deze serie werken voor piano en heeft tot dusver bijna driehonderd van deze 'spelletjes' geschreven. De componist omschrijft Játékok als een soort microcosmos van hedendaagse pianomuziek waarin de werken variëren van zeer eenvoudig (verscheidene werden voor het eerst door kinderen uitgevoerd) tot stukken voor professionele pianisten. In dit programma worden stukken voor piano (twee en vierhandig) uitgevoerd uit boek 1 -5 uit deze serie.

De werken uit dit laatste boek (deel 5) zullen op deze manier voor het eerst worden gespeeld. Kurtágs Kafka Fragmente voor sopraan en viool ontstonden in de jaren '85-'86. De teksten uit deze cyclus zijn afkomstig uit dagboeken en brieven van de grote Praagse schrijver.

Programma

G. Kurtág - Játékok (Spelletjes) voor piano twee- en vierhandig uit boek 1 t/m 5 (work in progress)

 

G. Kurtág - Kafka Fragmente op.24 / versie 2

Achtergrondinformatie

György Kurtág (1926, Lugos) is op dit moment de belangrijkste in Hongarije levende componist. De basis voor Kurtágs ontwikkeling als componist werd gelegd tijdens zijn studiereis naar Parijs waar hij les kreeg van Marianne Stein, Darius Milhaud en Olivier Messiaen.

Credits

muziek
György Kurtág
Márta Kurtág, György Kurtág
Márta Kurtág, György Kurtág
sopraan
Adrienne Csengery
viool
András Keller