J.S. Bach, Carter, Petrassi e.a.

Nederlands Blazers Ensemble, Arditti String Quartett

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival besteedt dit jaar uitvoerige aandacht aan de Verenigde Staten: aanleiding om de Amerikaanse pioniers op muziekgebied te presenteren, zowel van de oudere als jongere generaties. Het programma biedt een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken door Amerikaanse pioniers op muziekgebied.

Programma

J.S. Bach - Goldberg Variaties

E. Carter - Riconoscenza per Goffredo Petrassi

G. Petrassi Tre per sette

C. Nancarrow - Study no. 1 deel 1 (voor pianola)

E. Satie - Trois poèmes d'amour

J. Cage - fragm. uit Winter Music

A. Webern - Rondo voor strijkkwartet

G. Ligeti - Strijkkwartet no. 1

W.A. Mozart - Blaaskwintet in Es, KV 452

I. Stavinsky - Octet 

Achtergrondinformatie

Voor dit programma hebben de Amerikaanse componisten Elliott Carter, John Cage en Conlon Nancarrow een keuze gemaakt uit composities die zij van invloed achten op hun werk. Voorafgaand aan hun ‘keuzeprogramma’ zullen zij elk een inleiding houden om hun keuze toe te lichten en zal tevens van ieder een compositie worden uitgevoerd.

Het accent ligt op de avontuurlijke componisten, die onverschrokken hun eigen weg zijn gegaan en daarbij menig heilig huisje onder de voet hebben gelopen. Van de oudere generatie vallen drie namen in het bijzonder op: John Gage, Conlon Nancarrow en Elliot Carter. Zij zijn alle drie rond 1910 geboren, en zijn tot op de dag van vandaag actief. Zo weinig als ze in leeftijd verschillen, zo veel verschilt hun muziek.

Naast deze pioniers brengt het programma een scala aan andere gedurfde composities van bijzondere componisten. Bijvoorbeeld Ruth Crawfords strijkkwartet uit 1931, een stuk waarin de componiste technieken hanteerde die pas twintig jaar later algemeen ingang vonden.

 

Het is uiteraard niet mogelijk om in het bestek van één festival ene compleet beeld van de muziek uit de Verenigde Staten te bieden. Het land zelf is alleen al zo divers en kent zulke uiteenlopende stromingen, stijlen en individuen, dat elke poging tot volledigheid gestraft wordt door belangrijke uitzonderingen. Als er één gemeenschappelijk kenmerk van de muziek uit de Verenigde Staten genoemd kan worden, dan is dat de pioniersgeest en de excentriciteit van de enkeling; eigenschappen in Europa vaak gesmoord worden in de hang naar traditie.

 

 

Credits

muziek
Elliot Carter, Goffredo Petrassi, Conlon Nancarrow, Erik Satie, John Cage, Anton Webern, György Ligeti, Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky
uitvoering
Nederlands Blazers Ensemble, Arditti String Quartet
dirigent
Lucas Vis
klavecimbel
Glen Wilson
bariton
Charles van Tassel
piano
Ronald Brautigam, Marien van Nieukerken