I’ll go on

The Gate Theatre

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

The Gate Theatre uit Dublin, is de laatste jaren gegroeid tot één van Ierlands interessantste theatergroepen. Inmiddels hebben zij ook internationale erkenning gekregen, met name door hun vertolkingen van het werk van de Ierse schrijver Samuel Beckett. ln dit Holland Festival presenteert The Gate Theatre een stuk voor solotoneel dat is samengesteld uit delen uit Beckett’s trilogie Molloy, Malone Dies en The Unnamable.

Deze 90 minuten durende monoloog, gehouden door Barry McGovern, Beckett vertolker bij uitstek, begint met de persoon van Molloy die op zoek is naar zijn moeder. Onderwijl beklaagt hij zich over de schunnige taal die de papegaai van zijn vroegere minnares uitslaat en bepaalt hij op mathematische wijze het aantal winden dat hij per uur laat.

In het tweede deel treffen we Malone aan in een mausoleum, op zoek naar zichzelf en zijn moeder, maar nu om deze te vermoorden. Er is niets meer, er valt niets meer te ontdekken, hij is alleen, maar hij moet verder, alleen omdat zijn moeder hem heeft gebaard. I must go on, I can't go on, I'll go on.

Vooral in het eerste deel toont Beckett, wiens werk doorgaans als somber en uitzichtsloos wordt ervaren, zich als een virtuoze komedieschrijver met een hilarisch gevoel voor humor.

Het tweede deel, ingetogener van aard en somberder van toon, is kenmerkend voor Seckett's visie op het menselijk bestaan. Het virtuoze spel van Barry McGovern maakt I'll go on tot een unieke en aangrijpende theaterervaring.

 

Credits

uitvoering
The Gate Theatre
tekst
Samuel Beckett
samenstelling
Gerry Dukes, Barry McGovern
regie
Colm O’Briain
cast, monoloog
Barry McGovern
licht
Rupert Murray
decor
Robert Ballagh