Operette in drei Akten

Die Fledermaus

Opening

De Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Die Fledermaus wordt dikwijls beschouwd als het duidelijkste voorbeeld van de Weense operette en tegelijkertijd als de kroon op dit genre. Het is echter geen lichte operette zoals Eine Nacht in Venedig of Der Zigeunerbaron. Er is een onderstroom van ernst in Die Fledermaus die beslist heeft bijgedragen aan het fiasco van de eerste produktie. Strauss hield in dit werk de bourgeoisie een spiegel voor.

Achtergrondinformatie

Voor een korte periode rond de Frans-Duitse oorlog verhuisde de belangrijkste Europese effectenbeurs van Parijs naar Wenen. Op 9 mei 1873, op Schwarzer Freitag, stortte de markt echter in; deze crash was even desastreus als de latere WalI Streel Crash, die de eerste wat roem betreft in de schaduw heeft gesteld. De daaraan voorafgaande jaren werden gekenmerkt door een speculatiekoorts waarbij fortuinen in hoog tempo van eigenaar verwisselden. Door de crash werden veel oude families geruïneerd en er ontstond grote haat jegens de rijk geworden speculanten. Die Fledermaus met een dergelijke speculant, Eisenstein, als hoofdpersoon- ging op 5 april 1874, nauwelijks een jaar na Schwarzer Freitag, in première. Het onderwerp was zeer actueel en de serieuze ondertoon is duidelijk. Het ironische conflict tussen dit sociaal commentaar en de sprankelende joie­ de-vivre van de walsen en polka's in Strauss' partituur verlenen Die Fledermaus haar eigen bijzondere spanning. De regie van deze produktie is in handen van Johannes Schaaf, een even uitzonderlijk als begaafd regisseur.

Credits

uitvoering
De Nederlandse Opera, Concertgebouworkest, Het Nationale Ballet
muziek
Johann Strauss jr.
bewerking, regie
Johannes Schaaf
libretto
Karl Haffner, Richard Genée
dirigent
Nikolaus Harnoncourt
kostuums
Peter Pabst
dramaturgie
Tim Coleman
choreografie
Jürg Burth
koordirigent
Johannes Mikkelen
cast
Werner Hollweg (Eisenstein), Brigitte Poschner­-Klebel (Rosalinde), Christian Boesch (Frank), 0liver Kraus/Helmut Wittek (Prins Orlofsky), Neil Rosenshein (Alfred), Anton Scharinger (Dr. Falke), Waldemar Kmentt (Dr. Blind), Edith Schmid-Lienbacher (Adèle), lngeborg Dobozy (lda) e.a.
decor
Andreas Reinhardt
licht
Franz David
kostuums
Peter Pabst