Een stuk van een dichter over een filosoof; of het stuk van een filosoof over een dichter

De Dood van Empedokles

Voorheen ADM

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Hölderin, de grote Duitse lyricus en verscheurd romanticus met zijn onblusbare verlangen naar het oude Hellas, vond in de persoon van Empedokles de verzoener van het menselijke met het goddelijke. Empedokles, een half historische, half mythologische figuur: staatsman, dichter, natuurfilosoof, arts, wonderdoener en Olympisch kampioen wagenmennen; uitverkoren om te zegevieren over de tegenstrijdigheden van het menselijk fatum.

In de drie versies die Hölderin van De Dood van Empedokles schreef, blijft echter onduidelijk of Höldering het lot van zijn ‘held’ nu triomfantelijk dan wel deerniswekkend vond. In deze voorstelling die bestaat uit fragmentarische teksten, tot één geheel gecomponeerd, wordt niet alleen zicht gegeven op Empedokles’ verhaal, maar wordt tevens duidelijk hoezeer de getormenteerde Hölderin heeft geworsteld met zijn tragedie.

Credits

tekst
Friedrich Hölderlin
vertaling
Gerrit Bussink
uitvoering
Voorheen ADM
dramaturgie/bewerking
Janine Brogt
regie
Peter de Baan
vormgeving
Niek Kortekaas
cast
Theu Boermans (Hermokrates), Ingrid Kuijpers (Dhelia), Felix Jan Kuypers (Pausanias), Sylvia Poorta (Panthea), Gerardjan Rijnders (Empedokles), Helmert Woudenberg (Kritias)