Amerikaanse pioniers op muziekgebied: een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken

Crawford, Carter, Nancarrow, Cage

Arditti String Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival besteedt dit jaar uitvoerige aandacht aan de Verenigde Staten: aanleiding om de Amerikaanse pioniers op muziekgebied te presenteren, zowel van de oudere als jongere generaties. Het programma beidt een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken.

Programma

Ruth Crawford – Strijkkwartet (1931)

Elliot Carter – Vierde Strijkkwartet (Europese première, 1986)

Conlon Nancarrow – Strijkkwartet (1945)

John Cage – String Quartet in Four Parts (1950)

Achtergrondinformatie

 

Het accent ligt op de avontuurlijke componisten, die onverschrokken hun eigen weg zijn gegaan en daarbij menig heilig huisje onder de voet hebben gelopen. Van de oudere generatie vallen drie namen in het bijzonder op: John Gage, Conlon Nancarrow en Elliot Carter. Zij zijn alle drie rond 1910 geboren, en zijn tot op de dag van vandaag actief. Zo weinig als ze in leeftijd verschillen, zo veel verschilt hun muziek.

Naast deze pioniers brengt het programma een scala aan andere gedurfde composities van bijzondere componisten. Bijvoorbeeld Ruth Crawfords strijkkwartet uit 1931, een stuk waarin de componiste technieken hanteerde die pas twintig jaar later algemeen ingang vonden.

Het is uiteraard niet mogelijk om in het bestek van één festival ene compleet beeld van de muziek uit de Verenigde Staten te bieden. Het land zelf is alleen al zo divers en kent zulke uiteenlopende stromingen, stijlen en individuen, dat elke poging tot volledigheid gestraft wordt door belangrijke uitzonderingen. Als er één gemeenschappelijk kenmerk van de muziek uit de Verenigde Staten genoemd kan worden, dan is dat de pioniersgeest en de excentriciteit van de enkeling; eigenschappen in Europa vaak gesmoord worden in de hang naar traditie.

 

Credits

muziek
Ruth Crawford, Elliot Carter, Conlon Nancarrow, John Cage
uitvoerenden
Ardetti String Quartet