Artifact

Ballett der Städtische Bühnen Frankfurt

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Amerikaanse choreograaf William Forsythe maakte met Artifact zijn derde avondvullende stuk voor het Ballet van Frankfurt.

Dit werk, waarin het hele gezelschap (bijna veertig dansers!) op het toneel worden gebracht, wordt gedanst op Johann Sebastian Bachs Chaconne d-mol, in een pianobewerking van Eva Crossmann-Hecht.

Artifact is ondanks de moderne vormgeving wat betreft uitwerking een absoluut klassiek ballet, waarin de choreograaf de kunst van het kunstmatige (of het kunstmatige in de kunst) gestalte heeft willen geven.

 

Achtergrondinformatie

Hoe deze ervaring moet worden beleefd wordt volkomen aan de toeschouwer overgelaten en Forsythe heeft dan ook willens en wetens op geen enkele wijze nadere gegevens over zijn ballet willen verstrekken. Dit heeft er mede toe geleid dat sinds de eerste opvoering, het werk in de pers vaak volstrekt tegengestelde  reacties heeft teweeggebracht. Dit monumentale werk wordt uitgevoerd op het podium van Het Muziektheater, dat voor deze gelegenheid  in zijn geheel (dus ook zonder coulissen) wordt gebruikt.

Credits

choreografie, licht, decor
William Forsythe
muziek
Johann Sebastian Bach, bewerking Eva Crossman-Hecht
dansers
Nicholas Champion, Kathleen Fitzgerald, Amanda Miller e.a.
geluid
Thom Willems