Vrij naar Sophokles door Robert Auletta

Ajax

American National Theater

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De ‘Boy Wonder’ van het Amerikaanse theater, Peter Sellars, bejubeld en verguisd, maakte met de enscenering van deze productie, één van de opzienbarendste toneel­ voorstellingen van 1986.

Achtergrondinformatie


Robert Auletta bewerkte Sophokles' stuk op rigoreuze wijze, en verplaatste dit klassieke drama naar een hedendaagse situatie. Ajax is in dit stuk een Amerikaanse generaal; Troje een land in Latijns Amerika. Net als in Sophokles' drama is Ajax' vrouw afkomstig uit het vijandelijke kamp en werd een groot deel van haar familie door Ajax' leger vermoord. Het script verwijst echter niet alleen naar een Amerikaanse oorlog in de nabije toekomst, maar ook naar de interventie In Vietnam.

Ajax wordt gespeeld door de dove acteur Howie Seago. De doventaal die hij gebruikt, wordt in ritmische frasen herhaald door een koor van zwarte militairen. Met dit indrukwekkende stuk, waarin de wreedheden van de oorlog breed worden uitgesponnen, houdt Peter Sellars zijn publiek een spiegel voor. Dit is hem, gezien de felle kritiek die het stuk kreeg, zeker niet in dank afgenomen. Desondanks zal deze Ajax de geschiedenis ingaan als één van de interessantste en spectaculairste theaterstukken van de afgelopen jaren.

Credits

regie
Peter Sellars
decor
George Tsypin
kostuums
Dunya Ramicova
lichtontwerp
James F. Ingalls
geluid
Bruce Odland
productieleiding
Keri Muir
casting
Meg Simon/Fran Kumin
tourmanager
Guus van der Kraan
cast
Howie Seago (Ajax), Sheila Dabney, Cordelia Gonzales, Ben Halley Jr., Eriq LaSalle, Raphael Nash, Ving Rhames, Tyrone Wilson, Erin Brace, Michael Cantor, Ivan G'Vera, Charles Brown, Ivan G’vera, Brent Jennings, Justin Kidwell, August Lobato, Ralph Marrero, Khin-Kyaw Maung, Aleta Mitchell, Bartlett Sher, Lauren Tom