João Brites' bewerking van middeleeuwse teksten

Afonso Henriques

Teatro ‘O Bando’

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Kruisridders, koningen en Moorse krijgers spelen een rot in Afonso Henriques de spannende geschiedenis van Portugals' eerste koning. Afonso Henriques (Aifonsus I) was twee jaar oud toen hij door de dood van zijn vader erfgenaam werd van diens grondgebied. De opgroeiende prins, bleek voor geen kleintje vervaard: hij nam zijn moeder gevangen omdat ze verliefd was op een Spaanse ridder, trok plunderend door het tand en sloeg zichzelf tot ridder.

Op het moment dat hij tot koning van Portugal werd uitgeroepen, besloot hij de Arabieren uit zijn land te verdrijven en de Spaanse overheersers een lesje te leren. Of dat gelukt is...

Achtergrondinformatie

Het Teatra '0 Bando', een beroemd Portugees jeugdtheatergezelschap, doet met dit toneelstuk iets zeer bijzonders. Niet alleen brengen zij een historisch verhaal tot leven­ -iets dat maar weinig gebeurt in het jeugdtheater - maar zij speten het bovendien zo spannend en goed dat je ervan op het puntje van je stoet gaat zitten. Tijdens de voorstelling zal een Nederlandssprekende acteur het verhaal toelichten.

Credits

uitvoering
Teatro ‘O Bando’
bewerking, enscenering
João Brites
cast
Maria Almeida, Raul Atalaia, Jorge Laurentino, Horácio Manuel, Antónia Terrinha