Amerikaanse pioniers op muziekgebied: een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken

Adams, Feldman

Schönberg Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival besteedt dit jaar uitvoerige aandacht aan de Verenigde Staten: aanleiding om de Amerikaanse pioniers op muziekgebied te presenteren, zowel van de oudere als jongere generaties. Het programma beidt een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken.

Programma

John Adams - Shaker Loops

Morton Feldman - For Samuel Beckett (wereldpremière, opdracht Holland Festival)

Achtergrondinformatie

 

Morton Feldman, de in 1926 geboren New Yorker, is één van de belangrijkste componisten die in de jaren vijftig en zestig de Amerikaanse avant-garde op gang hebben gebracht. Samen met John Cage, Earle Brown en Christian Wolff droeg hij bij tot een emancipatie van het alledaagse geluid, van de stilte en van het toeval.

 

Bij Feldman staat de kwaliteit van de klank voorop. Hij gebruikt daarvoor geen elektronische middelen, geen alledaagse geluiden, maar de klanken zoals die op muziekinstrumenten klinken. De componist geeft daarbij de voorkeur aan de duurste instrumenten met de langste "traditie: Steinways en Stradivarii.

 

Feldman schrijft zijn muziek zodanig dat de luisteraar kan genieten van de klanken van de instrumenten zonder gestoord te worden door een opdringerige muzikale structuur, boodschap of ander afleidende bijkomstigheden. De stiltes en de geringe geluidssterkte zijn daarbij cruciaal: zoals de wijnproever zijn glazen water nodig heeft om zijn smaak te neutraliseren.

 

Credits

muziek
John Adams, Morton Feldman
uitvoering
Schönberg Ensemble
dirigent
Reinbert de Leeuw