A. Davis, Adams, Bley e.a.

Ursula Oppens

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival besteedt dit jaar uitvoerige aandacht aan de Verenigde Staten: aanleiding om de Amerikaanse pioniers op muziekgebied te presenteren, zowel van de oudere als jongere generaties. Het programma beidt een selectie uit baanbrekende en gloednieuwe werken door Amerikaanse pioniers op muziekgebied.

Programma

Anthony Davis - Middle Passage (1983)

John Adams - Phrygian Gates (1978)

Carla Bley - Romantic Notions (wereldpremière)

Charles Wuorinen - The Blue Bamboula (1980)

William Bolcom - The Dead Moth Tango (1984)

Micheal Sahl - Tango from the Exiles’ Café (1984)

Lukas Foss - The Curriculum Vitae Tango (1984)

Milton Babbitt - It takes Twelve to Tango (1984)

Conlon Nancarrow - Tango? (1984)

Achtergrondinformatie

Het optreden van Ursula Oppens mag uniek genoemd worden. Nooit eerder trad deze in 1944 in New York geboren pianiste in Nederland op. Sinds haar debuut in 1969 heeft zij zich ontwikkeld tot één van de meest gevraagde pianisten voor het moderne repertoire, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Europa. Veel componisten droegen werken aan haar op, en vele premières staan op haar naam, onder andere van Elliott Carter, Alvin Curran, Christian Wolff, Charles Wuorinen en Anthony Braxton.

Ursula Oppens brengt in De IJsbreker een programma dat ze zelf heeft samengesteld. Het beslaat grofweg twee ontwerpen: een serie tango’s en een viertal composities die op haar eigen verzoek zijn geschreven. Daaronder is een gloednieuw werk van Carla Bley, de vermaarde jazz musicienne.

 

Credits

piano
Ursula Oppens
muziek
Anthony Davis, John Adams, Carla Bley, Charles Wuorinen, William Bolcom, Micheal Sahl, Lukas Foss, Milton Babbitt, Conlon Nancarrow Conlon Nancarrow