L'histoire du soldat

avondvullend programma

Nederlands Dans Theater

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Nederlands Dans Theater brengt twee nieuwe balletten. L’Histoire du soldat en Revelation and Fall en een reprise van Sinfonietta.

L’Histoire du soldat is opgebouwd rond de drie hoofdfiguren, de Duivel, de Soldaat en de Prinses en de twee bijfiguren, de moeder en de verloofde.
De muziek van Igor Stravinsky wordt aangevuld met realistische geluiden zoals die van regen, donder, geblaf van honden en het slaan met deuren. De oorspronkelijke tekst werd op de band ingesproken door drie Franse acteurs: Grabiël Cattaud, Verteller; Philippe Clay, Duivel en Pierre-Marie Escourrou, Soldaat.

Revelation and Fall tevens de titel van de compositie van Peter Maxwell Davies, is gebaseerd op een mythologisch verhaal, met als thema ’macht'. De hoofdpersoon in dit ballet is een muze die samen met een oude god de heerschappij voert over een koninkrijk. De muze ontvlamt in liefde voor een jonge god en speelt deze uit tegen haar gemaal. Dit ballet van Peter Maxwell Davies kenmerkt zich door ene hedendaagse bewegingstaal.

Sinfonietta van Jiri Kylian (wereldpremière 1978) is gebaseerd dop muziek van Leõ Janâček, vormt een ode aan de vrijheid, schoonheid en levensvreugde. In dit uitermate levendige ballet wordt energieke uitbundigheid afgewisseld met introverte lyrische passages.

Credits

uitvoering
Nederlands Dans Theater met mmv Nederlands Balletorkest
dirigent
David Porcelijn
mezzo-sopraan
Lucia Meeuwsen
L'histoire du soldat
choreografie / muziek
Jiří Kylián / Igor Stravinsky
decor
John MacFarlane
licht
Jennifer Tipton
Revelation and Fall
choreografie / muziek
Glen Tetley / Peter Maxwell Davies
decor
Michael Pearce