Jolivet, Boulez, Ravel, Barraqué

Schönberg ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Pierre Boulez is altijd een omstreden figuur geweest die zich, zeker in zijn jonge jaren, opwierp als een roekeloze rebel, eertijds componisten als Igor Stravinsky beschimpend voor hun gebrek aan durf en gerenommeerde kunstcentra als Lincoln Center uitmakend voor ‘culturele supermarkten’. Als dirigent van de New York Philharmonic en het BBC Symphonic Orchestre haalde hij zich voortdurend het ongenoegen van het publiek op de hals door het halsstarrig te confronteren met moeilijk in het gehoor liggende moderne muziek. Tien jaar geleden zette Boulez samen met Patrice Chéreau het ‘heilige der heiligen’ van de Wagnerianen, Bayreuth, op zijn kop met hun zeer gewaagde interpretatie van ‘Der Ring des Nibelungen’.  Alhoewel zijn muziek zich nog steeds niet in een unanieme appreciatie mag verheugen, oefent het voormalige ‘enfant terrible’ van de Franse muziek een zeer grote invloed uit op het hedendaagse Franse cultuurbeleid. Zijn in dit programma uitgevoerde compositie ‘Improvisations sur Mallarmé I en II’ is Boulez’ hommage aan de Franse dichter Stephan Mallarmé. Beide werken zijn later opgenomen in een groter werk Pli selon pli (1963) voor sopraan en orkest.
Dorothy Dorow werd in Londen geboren. Zij studeerde piano en compositie aan het Trinity College of Music. Dorow is nu, dankzij haar stembereik van 3 ¼ octaaf, een van de vooraanstaandste vertolkers van hedendaagse muziek.

Vanavond zal in plaats van Dorothy Dorow, die wegens ziekte is verhinderd, de Amerikaanse sopraan Catherine Gayer de volgende onderdelen van het Schönberg Ensemble-programma voor haar rekening nemen:
Pierre Boulez Improvisations I en II sur Mallarmé
Maurice Ravel  Trois Poèmes de Stephan Mallarmé

Catherine Gayer werd geboren in Los Angeles. Ze behaalde haar E.A.-graad aan de Universiteit van Californië en zette haar studie voort aan de Hochschule für Musik in Berlijn met een Fulbright-beurs. Nog als studente debuteerde zij in Venetië in Luigi Nono's opera Intolleranza, wat leidde tot een auditie bij de Deutsche Oper in Berlijn, waar ze voor het eerst Pierre Boulez' Improvisations sur Mallarmé  I en II zong. Haar repertoire omvat nu meer dan vijftig werken; van Monteverdi, Mozart, Rossini en Strauss tot hedendaagse componisten. In 1971 ontving zij de titel ‘Kammersängerin’.
Catherine Gayer trad verschillende malen op in Holland Festival-produkties, onder andere met de Deutsche Oper Betlin in Elegy for Young Lovers van Hans Werner Henze en met de Düsseldorfer uitvoering van Die Soldaten van Bernd-Alois Zimmerrnann. Ze trad op met vele vooraanstaande Europese orkesten, in operahuizen en op festivals.

 

Programma

A. Jolivet - Rhapsodie à sept (1957)

P. Boulez - Dérive (1984)

P. Boulez - Improvisation I sur Mallarmé (1957)

P. Boulez - Improvisation II sur Mallarmé (1957)

M. Ravel - Trois Poèmes de Stephane Mallarmé (1913)

J. Barraqué - Séquence (1950-55)

Credits

muziek
André Jolivet, Pierre Boulez, Maurice Ravel, Jean Barraqué
uitvoering
Schönberg Ensemble
dirigent
Reinbert de Leeuw
sopraan
Catherine Gayer, Lucia Meeuwsen