Caplet, Milhaud

Mondriaan Kwartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dit programma is, met uitzondering van de compositie Conte Fantastique van André Caplet, gebaseerd op The mask of the red Dead van Edgar Allan Poe, geheel gewijd aan de componist Darius Milhaud. Milhaud heeft zich gedurende zijn hele leven door dichters en schrijvers laten inspireren. Onder hen bevinden zich Paul Claudel, Lucien Daudet, Arthur Rimbaud en Jean Cocteau. Al heel jong zocht Milhaud naar een inspiratiebron die tot nieuwe wegen zou leiden. Hij vond die in de vorm van de gedichten van Francis Jammes, een dichter die hij op 16-jarige leeftijd ontdekte. Hij zegt hierover ‘Het zijn de dichters die mij gered hebben’. In dit programma komen drie dichters aan bod.

Vertolkt worden Milhauds composities Cantate de l’enfant et de la mère op teksten van Maurice Carême, spreekstem Madeleine Milhaud-Milhaud, de weduwe van Milhaud. Quatuor 3 met zang op teksten van Léo Latil en Adieu op teksten van Arthur Rimbaud, beide met medewerking van Marjanne Kweksilber, sopraan. Verder wordt uitgevoerd Suite de Concert de la Création du Monde voor piano en strijkkwartet.

 

Programma

André Caplet

Conte Fantastique (1919)

Strijkkwartet m.m.v. Ernestine Stoop, harp

 

Darius Milhaud

Quatuor 3 met zang (1916)

Strijkkwartet m.m.v. Marjanne Kweksilber, sopraan

 

Darius Milhaud

Adieu (1964) – Nederlandse première

Marjanne Kweksilber, sopraan

Leonore Pameijer, fluit

Prunella Pacey, altviool

Ernestine Stoop, harp

 

Daniel Milhaud

Cantate de l’enfant et de la mère (1938)

Strijkkwartet m.m.v. Madame Madeleine Milhaud, declamatie

Stanley Hoogland, piano

 

Darius Milhaud

Suite de Concert uit ‘La Création de monde’ (1926) – Nederlandse Première

Strijkkwartet

Credits

Mondriaan Kwartet
Jan Erik van Regteren Altena (viool), Edwin Blankenstijn (viool), Prunella Pacey (altviool), Eduard van Regteren Altena (Cello)
m.m.v.
Madame Madelein Milhaud (declamatie), Marjanne Kweksilber (sopraan), Leonore Pameijer (fluit), Ernestine Stoop (harp), Stanley Hoogland (piano)