Boulez, Dutilleux, Xenakis

Arditti String Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Londense Arditti String Quartet werd opgericht in 1974 en geldt als het belangrijkste strijkkwartet voor hedendaagse muziek ter wereld. Het werkte nauw samen met componisten als Boulez, Bussotti, Carter, Ferneyhough, Kagel, Ligeti en Sciarrino, en verzorgde plaatpremières van onder anderen Scelsi en Xenakis.

Het Arditti String Quartet, dat ook een deel van het Italiaanse programma voor zijn rekening zal nemen, komt in dit programma met een aantal werken van hedendaagse Franse componisten.

Achtergrondinformatie

Livre pour Quatuor is Boulez eerste werk waar geen pianopartij in voorkomt. Boulez schreef dit werk in hetzelfde jaar dat hij zijn Ile sonate schreef, waaraan het Livre pour Quatuor veel ontleent. Twintig jaar na het verschijnen van de partituur, besloot Boulez het werk uit de roulatie te nemen en het te herschrijven voor een strijkorkest (Livre pour cordes). Deze bewerking heeft Boulez echter nooit voltooid.

Dit strijkkwartet bestaat uit een serie van 6 bewegingen waarvan de volgorde en de keuze door de uitvoerenden zelf kan worden bepaald.

Programma

Pierre Boulez

Livre pour Quatuor (1948)

 

Henri Dutilleux

Ainsi la Nuit… (1975-’76)

 

Iannis Xenakis

Tetras (1983)

Credits

uitvoering
Arditti String Quartet
muziek
Pierre Boulez, Henri Dutilleux, Iannis Xenakis
eerste viool
Irvin Arditti
tweede viool
Alexander Balanescu
altviool
Levine Andrade
cello
Rohan de Saram