Ssikkim-Gut

Gezelschap van het Tsindo eiland

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Shamanistisch ritueel ten behoeve van de zielenrust van een overledene door een gezelschap afkomstig van het Tsindo eiland.

Achtergrondinformatie

De groep Ssikkim-Gut, afkomstig van het eiland Tsindo ten zuidwesten van het Koreaanse vasteland, zal een sjamanistisch ritueel uitvoeren voor de rust van de ziel van een overledene. Deze ceremonie wordt Ssikkim-Gut genoemd. Het woord ‘ssikkim’ betekent schoonwassen, het woord ‘gut’ is een aanduiding voor de ceremonie met zang en dans, die geleid en uitgevoerd wordt door een vrouwelijke shamaan. De shamaan heeft haar positie door overerving verkregen. Als centrale persoon in het ritueel zingt zij liederen en voert zij dansen uit. Hiermee tracht zij allereerst contact te krijgen met de geest van de overledene en met voorouders en goden. Als zij allen aanwezig zijn, volgt een gedeelte van het ritueel waarin getracht wordt de overledene te bevrijden van alle wrevels en frustraties die hij in zijn leven heeft verzameld. Na een aansporing om naar het dodenrijk te gaan wordt de ziel van de overledene gewassen en op weg gezonden. De ceremonie eindigt met de verbranding van de kleren van de dode en van alle benodigdheden voor het ritueel. Als laatste worden de deelnemende goden weggezonden.
De dansmuziek die bij een dergelijke religieuze ceremonie hoort wordt shinawi genoemd. In het concert op 15 en 16 juni wordt aan deze muziek uitgebreid aandacht besteed. De muzikanten bespelen de volgende instrumenten: een metalen gong (ching), een zandlopervormige trommel (changgo), een hobo (p’iri), een lange bamboefluit (chottae) en een gestreken citer (ajaeng). Aan dit ensemble kunnen een getokkelde citer (kayagum) en een kleine trommel (puk) worden toegevoegd.

Credits

uitvoering
Gezelschap van het Tsindo eiland