Muziek-theatraal ritueel van zonsondergang tot zonsopgang

RA

Comus Music Theatre Canada

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een theatrale reis door de onderwereld van zonsondergang tot zonsopgang.
Ra is de Egyptische zonnegod, die zich elke nacht een weg moet banen door de duistere onderwereld, om de volgende dag weer herboren te verschijnen. Deze tocht, dit ritueel, kan slechts worden meegemaakt door 75 ‘novicen’, die worden ingewijd in het belangrijkste deel van de Egyptische religie. Dit aantal is gelijk aan de 75 magische namen van Ra, welk ieder individu gedurende de nacht met zich mee zal dragen als een stempel van goddelijke bescherming.
Na de smalle en kronkelige weggetjes die rond de indrukwekkende tempel van Ra liggen, wordt het publiek – de novicen dus – door een doolhof van tuinen en terrassen geleid. Bij de afdaling naar de onderwereld raken de volgelingen verwikkeld in een ritueel, dat zij – levend in de moderne wereld – nooit meer zullen meemaken. Verkleed zullen zij feesten met de goden en koningen. Zij krijgen inzicht in de oude wereld, ondergaan de geluiden en geuren van iedere god, de gezangen die een veilige begeleiding tijdens de nacht verzekeren en maken een balsemritueel mee. Zij zullen getuige zijn van de uiteindelijke overwinning van Ra, ofwel de wedergeboorte van de zon!

De voorstelling speelt zich af in Leiden. Vanuit Amsterdam vertrekken bussen naar de locatie en brengen u de volgende ochtend ook weer terug (U kunt ook op eigen gelegenheid). Gedurende de nacht wordt er gezorgd voor een maaltijd en andere consumpties. Zorgt u er wel voor uitgerust te zijn. Deze nacht verdient het!

Achtergrondinformatie

De sensatie van het ervaren van RA betekent een unieke ervaring. Een vliegreis van Amerika of Canada naar Nederland is net zoiets. Men ervaart het donker en licht worden aan den lijve, alleen is de nacht wel heel kort en gelardeerd met wezenloze mededelingen, treurige films en plastic voedsel.

Bij RA in het Holland Festival duurt de nacht zes duur, is er een Egyptische maaltijd, zelfs enige slaap en is men verder voortdurend bezig. Van passief waarnemen tot het leren kennen van de Egyptische hiëroglyfen; van het leren van bezweringsformules ter bedwinging van de kwade en oproeping van de goede goden tot het ontvangen van een nieuwe naam, die men de gehele nacht met zich meedraagt tot en met de confrontatie met de eigen mummie; van het opsnuiven van de goddelijke geuren tot een geblinddoekte vraagtekenreis naar de wedergeboorte van de zonnegod, van het ontvangen en bezongen worden door een schare Egyptische goden tot het ontwaken bij een ongemeen briljante slagwerksymfonie met sopraan tegen half vier ’s morgens.

Nadat Schafer en de egyptoloog D.B. Redford klaar waren met een eerste opzet verzamelde COMUS een multidisciplinair team van ontwerpers om te assisteren bij de gedetailleerde voorbereiding van elk apart onderdeel van het stuk. Ieder van de leden had een specifieke vakkundige inbreng (dans, ontwerp, geschiedkundige of culturele achtergrond), met als uiteindelijk doel al deze essentiële elementen samen te voegen tot een integraal geheel: RA.
Deze samenwerking heeft geleid tot een unieke theatrale reis. Er zijn slechts weinig werken die als mijlpaal in de artistieke ontwikkeling van een cultuur kunnen worden aangemerkt. RA, in haar creatieve proces, artistieke reikwijdte en haar theatrale vernieuwingen is zo’n werk.

Credits

muziek
Raymond Murray Schafer
regie
Thom Sokoloski
decor
Jerrard Smith
kostuums
Diana Smith
muziek-repetitor
Bert van Dijk
uitvoering
Comus Music Theatre Canada, ad hoc-ensemble
oosterse muziek-repetitor
George Sawa
repetitor
Nico van der Meel
cast
Donald Carr (RA), Kathy Terell (Isis), Janet Smith (Nephtys), Calla Krause (Hasroet), Theodore Gentry (King), Jan Filips (Hierophant), Maureen Webb, Donald Bowes, Tamar Baruch (Hierodulen)
coproductie
Comus Music Theatre, Holland Festival, LAK Theater Leiden