L'île inconnue e.a.

The National Ballet of Canada

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Programma

L’île Inconnue
choreografie: Constantin Patsalas
muziek: Hector Berlioz

Components
choreografie: John McFall
muziek: John Adams

Raymonda Act III
choreografie: Terry Westmoreland naar Marius Petipa
muziek: Alexander Glazoenov

Achtergrondinformatie

Van de vele balletten die huischoreograaf Constantin Patsalas maakte voor The National Ballet of Canada is L’île Inconnue – op muziek van Hector Berlioz – ongetwijfeld de meest lyrische en romantische. De meeslepende liederen voor sopraan en orkest zijn uit de gedichtenbundels van de bekende auteur, de Fransman Theophile Gauthier, die tevens het libretto vervaardigde van de romantische klassieker Giselle. Vanaf de premiere in november 1983 geldt L’île Inconnue als een van de grootste successen van The National Ballet of Canada

 

Components is een snel, glad en atletisch ballet op muziek van John Adams (Shaker Loops, hier te lande gespeeld door het Schönberg Ensemble) en tegen een abstract metalen constructie van de ontwerper Rouben Ter-Arutunian. De choreografie is van John McFall, die vele jaren als danser verbonden was aan het San Francisco Ballet. Deze éénacter voor maar liefst 27 dansers maakte hij in 1984 speciaal voor The National Ballet of Canada.

 

Raymonda: Act III (de derde en laatste acte van Raymonda) was destijds door zijn hoge kosten mede aanleiding dat veel laat negentiende-eeuwse balletgezelschappen moesten worden opgeheven. Juist deze derde acte staat tegenwoordig weer op het repertoire van de belangrijkste en grootste internationale gezelschappen. Terry Westmoreland, gast-balletmeester en vroeger lid van het Koninklijk Ballet, tekent voor de choreografie. Eerder in 1979, verzorgde hij de choreografie van de gehele Raymonda voor het Asami Maki Ballet in Tokyo en in 1982 voor het Nationale Ballet van Portugal.

Credits

choreografie
Constantin Patsalas, John McFall, Terry Westmoreland naar Marius Petipa
muziek
Hector Berlioz, John Adams, Alexander Glazoenov
uitvoering
The National Ballet of Canada
dans
John Alleyne, Lorraine Blouin, Sabine Allemann, Yoko Ichino, Peter Ottmann, Gregory Osborne e.a.
decor, kostuums
Rouben Ter-Arutunian
orkest
Nationale Ballet Orchestra, Canada
dirigent
John Goss