een programma van weemoed en verlangen

Herenleed

theaterversie

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Cherry Duyns heeft zich achter een boompje verscholen en springt plotseling tevoorschijn als Armando mijmerend passeert.

Cherry: (ernstig en somber) Wilt u met mij vechten?
Armando: O verdammen, wat schrik ik daar.
Cherry: Of u met mij wilt vechten?
Armando: Schept u daar behagen in?
Cherry: Jazeker, laatst heb ik erg fijn gevochten met een hele oude man en ook es met een ziek kind (trots). Beide gevechten heb ik gewonnen.

In de vele televisiejaren van Herenleed heeft zich een grote groep fervente liefhebbers gevormd die bovenstaande dialoog moeiteloos op de juiste intonatie kan naspelen. Typerend voor de tweespraak van de Heren is de plechtstatige gestileerde toon waarop zinnen worden uitgesproken alsof alles eigenlijk tussen aanhalingstekens staat. Herenleed is het tragikomische spel van macht en onderdanigheid vertolkt door de verwaande heer met bolhoed, sik, pandjesjas en horlogeketting en de onder knuppel met bril, hoge schoenen en een te krap jasje. De eenvoud van de Onderheer (Armando) en de Bovenheer wordt onderbroken door de steeds wisselende verschijning van de karikaturaal opgediende Johnnie van Doorn.

Opvallend is altijd de publieke waardering voor Herenleed. Bij geen ander televisieprogramma liepen de waarderingscijfers zo extreem uiteen. Het bewoog zich tussen een dikke tien en een absolute nul.
De geschiedenis van Herenleed omvat een tijdsspanne van veertien jaar, van 1971 tot 1985 en is opgebouwd uit 4 episodes.

Programma

1. De damesgestalte

 

Pauze

 

2. De bediende

Credits

tekst en idee
Armando en Cherry Duyns
regie
Krijn ter Braak
productie
Ellen Jens
cast
Armando (man 1), Cherry Duyns (man 2), Johnny van Doorn (de bediende)
licht
Reinier Tweebeeke
toneelassistentie
Don Duyns
kostuums
Alies van Willis
foto's
Krijn ter Braak
vormgeving
Jos Peters
tourorganisatie
Wim Visser
producent
Frans Ruhl