Hedendaagse muziek uit Canada

Elektronische muziekweek Canada programma 5

Canadian Electronic Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Canadian Electronic Ensemble uit Toronto – bestaande uit negen musici – is sterk aanwezig in het Holland Festival met een vijftal concerten in De IJsbreker. Nederlandse musici die zullen deelnemen aan de concerten zijn o.a. Henk de Wit (fagot), Harry Sparnaay (basklarinet), Astrid in ’t Veld (accordeon), Thomas Indermühle (hobo) en Renée Jonker (slagwerk).

Programma

Derek Healey - Wood
Peter Hannan, blokfluit
Canadian Electronic Ensemble

 

Peter Hannan - Pandemic
Peter Hannan, blokfluit
elektronica

 

David Jaeger - Clim of the Clough
Peter Hannan, blokfluit
Canadian Electronic Ensemble

 

Pauze

 

James Montgomery - Ritual IV
Canadian Electronic Ensemble

 

James Montgomery - Chacconne a son gout
Canadian Electronic Ensemble

 

Larry Lake - Novelette
Canadian Electronic Ensemble

Achtergrondinformatie

WOOD werd geschreven in opdracht van het Canadian Electronic Ensemble met financiële steun van de Ontario Arts Council. Het solo-gedeelte is geschreven voor shakuhachi, blokfluit of sopraanstem.

 

CLIM OF THE CLOUGH werd geschreven voor het Array Music Ensemble en vervolgens bewerkt voor verschillende combinaties van instrumenten. Vanavond hoort u de eerste uitvoering van een nieuwe versie. Het werk bestaat uit twee delen; het eerste deel is statisch, het tweede deel ritmisch. De spelers verwisselen onderling het muzikale materiaal, soms op improviserende wijze. Afhankelijk van de 'baldadigheid' van de spelers, ontaardt dit verwisselen van materiaal soms in 'stelen' van materiaal. de titel van het stuk - de naam van een legendarische, vogelvrije boogschutter - verwijst naar dit proces.

 

RITUAL IV is het vierde deel van een vijfdelig werk 'The White Goddess' en is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Robert Graves. 'The White Goddess' verwijst ook naar Carl Jung. De ondertitel van 'Ritual IV' is 'The Uses of Power'.

 

CHACONNE à SON GOUT
De titel van het werk heeft te maken met de manier waarop het werk geschreven is. Tijdens een repetitie waren we aan het improviseren en de vorm van onze improvisatie bleek die van een chaconne te zijn. In daaropvolgende repetities realiseerden we ons hoe leuk het is om in een dergelijke vorm te improviseren. Het werk is het resultaat van een gecompliceerde groepsdynamiek, tot stand gekomen na vele maanden werken. Van het werk bestaat geen 'definitieve' versie, de ontwikkeling gaat gewoon door. Hierin schuilt ook de kracht van het werk.
In de versie op het vierde album van het Canadian Electronic Ensemble - de eerste
die uitgekomen is op Centredisc, het label van het Canadian Music Center - werd gebruik gemaakt van een tevoren opgenomen tape en over-dubbing. Op dit moment kunnen we het werk geheel live presenteren, waardoor het karakter minder steriel is.
Door: Larry Lake

 

NOVELETTE
Dit werk vertoont evenals de Novelettes van Robert Schumann bepaalde literaire
aspecten, die in dit geval echter meer een kwestie van stemming zijn dan een specifiek verhaal. Novelette is een vierdelig werk, geschreven voor de computer FRED en de spelers van het Canadian Electronic Ensemble. Omdat FRED niet goed tegen reizen kan, wordt hij vanavond vervangen door een digitale tape.

Biografieën

Het Canadian Electronic Ensemble werd opgericht in 1971 toen 4 jonge componisten/musici elkaar ontmoetten, studerend aan de universiteit van Toronto: David Jaeger, Larry Lake, James Montgomery en David Grimes. Sinds die tijd houden zij zich bezig met het componeren en uitvoeren van nieuwe werken op het gebied van muziek en live-elektronica. Ook zorgen zij voor opdrachten.
De afgelopen 14 jaar heeft het ensemble een groot repertoire opgebouwd en gaf
concerten in de meeste provincies van Canada en in een aantal Europese landen. Zij organiseren en financieren hun eigen concertseries in Toronto. De muziek van het C.E.E. wordt over de hele wereld via radio uitgezonden en 6 van hun werken zijn op plaat opgenomen.


James Montgomery
woont in Toronto; hij is freelance componist en bespeelt elektronische toetsinstrumenten. Zijn werken werden in Europa, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Canada via de radio uitgezonden. Montgomery is docent elektronische muziek aan de universiteit van Toronto en directeur van het Hugh Le Caine Project. In 1980 was hij de vertegenwoordiger van Canada tijdens de hedendaagse muziek cursussen in Latijns-Amerika. Hij was president van de Canadian League of Composers. Momenteel is hij directeur van New Husic Concerts.


David Jaeger
componeert voor zowel elektronische als akoestische instrumenten. Met het C.E.E. pionierde hij op het gebied van de elektronische opera. Zijn muziek kan beluisterd worden via de radio, op de plaat en tijdens concerten in Europa en Noord-Amerika. Kortgeleden werkte hij mee aan de productie 'Nightbloom' van het Comus Husic Theatre.


Larry Lake
volgde zijn opleiding aan de universiteiten van Florida, Miami, Southern Illinois en Toronto, waar hij bij Gustav Ciamaga studeerde. Al bijna 20 jaar houdt hij zich bezig met elektronische muziek en vooral met live elektronica. De afgelopen 10 jaar combineerde hij in de meeste van zijn werken akoestische instrumenten en stem met elektronische instrumenten en tape. Hij kreeg opdrachten van belangrijke Canadese musici en zijn werken werden uitgevoerd en uitgezonden in Canada, Europa en de Verenigde Staten. Hij doceerde aan de universiteit van Miami en de York University. De afgelopen 7 jaar was hij muziekadviseur van CBC-radio, de belangrijkste Canadese omroep, waar hij eerst muziekproducent was. Hij is onafhankelijk platenproducent en is momenteel bezig met de productie van de eerste plaat voor het nieuwe platenlabel van de universiteit van Toronto.

Peter Hannan (Montréal, 1953) studeerde blokfluit aan de universiteit van British Colombia in Vancouver, de Guildhall School in Londen en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 1978 werd hij winnaar tijdens het Gaudeamus Vertolkers Concours. Hannan vertolkt zowel klassieke als hedendaagse muziek en was in Nederland al eerder te horen in 1982 en 1983 tijdens het Holland Festival. Zijn komposities werden uitgevoerd in Canada, Nederland, belgië, West-Duitsland en Finland. Momenteel woont Hannan in Vancouver, Canada.

 

Credits

muziek
Derek Healey, Peter Hannan, David Jaeger, James Montgomery, Larry Lake
uitvoering
Canadian Electronic Ensemble, Peter Hannan (blokfluit)