Hedendaagse muziek uit Canada

Elektronische muziekweek Canada programma 4

Canadian Electronic Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Canadian Electronic Ensemble uit Toronto – bestaande uit negen musici – is sterk aanwezig in het Holland Festival met een vijftal concerten in De IJsbreker. Nederlandse musici die zullen deelnemen aan de concerten zijn o.a. Henk de Wit (fagot), Harry Sparnaay (basklarinet), Astrid in ’t Veld (accordeon), Thomas Indermühle (hobo) en Renée Jonker (slagwerk).

Programma

Canadian Electronic Ensemble - Davies
Astrid in ‘t Veld, accordion
Canadian Electronic Ensemble

 

Larry Lake - Psalm
Thomas Indermühle, hobo & electronica

 

Larry Lake - Sticherarion
Astrid in ‘t Veld, accordion
Larry Lake, electronica

 

Pauze

 

Larry Lake - Face
Canadian Electronic Ensemble

 

Larry Lake - Options
Laurie Freedman, basklarinet
Larry Lake, electronica

 

Bill Buxton - It’s OK
Canadian Electronic Ensemble

Achtergrondinformatie

Davies
De Canadese accordeonist Joseph Macerollo heeft veel componisten geïnspireerd tot het componeren van werken voor accordeon. In 1979 aanvaardde het Canadian Electronic Ensemble een opdracht om een werk voor hem te schrijven. Zij componeerden het werk op hun 'third stream' manier: bepaalde parameters worden vastgelegd, waarna iedere componist zijn eigen sectie componeert.
Er is een post-compositorisch element: na het componeren bepalen de componisten gemeenschappelijk de volgorde van de sekties die geschreven zijn. Het werk werd gecomponeerd met financiële ondersteuning van de Ontario Arts Council.

 

Psalm for Oboe and digital Tape is een werk uit een serie komposities die op Bijbelse teksten zijn geïnspireerd. de eerste van deze werken was 'Sticherarion' voor accordeon, tape en elektronica, gevolgd door 'Antiphon' voor stem en tape. De 'Psalm' voor hobo en digitale tape werd geschreven in opdracht van Lawrence Cheney met een subsidie van de Ontario Arts Council. De compositie werd gerealiseerd in de studio van het Canadian Electronic Ensemble in Toronto en werd opgedragen aan Lawrence Cheney.

 

Sticherarion
In de Byzantijnse kerkmuziek werd de uitwerking van een psalmmelodie 'Stichera' genoemd en een verzameling daarvan 'Sticherarion'. Mijn eigen 'Sticherarion' is bedoeld als woordloze lofzang, geïnspireerd op de tekst van Psalm 81, die als volgt begint: 'Zing luid tot God, onze kracht, maak een vrolijk geluid tot de God van Jakob'. In dit werk wordt het 'vrolijk geluid' bereikt door de kombinatie van een vrije bas accordeon, 3 digitale delay's en tape. Het stuk werd geschreven voor de Canadese accordeon-virtuoos Joseph Macerollo en werd door hem in 1984 voor het eerst in Toronto uitgevoerd, waarna het enkele maanden later werd gespeeld tijdens de ISCM Wereldmuziekdagen. In juni 1985 zal 'Sticherarion' Canada vertegenwoordigen op het Internationaal Rostrum of Composers.
Door: Larry Lake

 

Face
In jazz-kringen wordt het woord 'Face' ook wel gebruikt voor een mooi kind of een mooie vrouw. ‘Face' werd geschreven om de geboorte te vieren van Anna Louisa,
het eerste kind van David en Jolly Jaeger. De piano wordt elektronisch versterkt en gecombineerd met tape en synthesizer.

 

Options
'Options' is een serie semi-vrije improvisaties voor basklarinet. De basklarinettist regelt zelf de elektronische behandeling van zijn instrument.

 

It’s OK
'It's OK David, you don't have to name her after me' is een voorbeeld van een goed idee dat totaal verkeerd uitpakt. Of misschien een slecht idee waarvan men nog iets goeds heeft weten te maken. In beide gevallen valt niet te voorspellen wat er tijdens de uitvoering van het stuk zal gebeuren...

Biografieën

Het Canadian Electronic Ensemble werd opgericht in 1971 toen 4 jonge componisten/musici elkaar ontmoetten, studerend aan de universiteit van Toronto: David Jaeger, Larry Lake, James Montgomery en David Grimes. Sinds die tijd houden zij zich bezig met het componeren en uitvoeren van nieuwe werken op het gebied van muziek en live-elektronica. Ook zorgen zij voor opdrachten.
De afgelopen 14 jaar heeft het ensemble een groot repertoire opgebouwd en gaf
concerten in de meeste provincies van Canada en in een aantal Europese landen. Zij organiseren en financieren hun eigen concertseries in Toronto. De muziek van het C.E.E. wordt over de hele wereld via radio uitgezonden en 6 van hun werken zijn op plaat opgenomen.


James Montgomery
woont in Toronto; hij is freelance componist en bespeelt elektronische toetsinstrumenten. Zijn werken werden in Europa, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Canada via de radio uitgezonden. Montgomery is docent elektronische muziek aan de universiteit van Toronto en directeur van het Hugh Le Caine Project. In 1980 was hij de vertegenwoordiger van Canada tijdens de hedendaagse muziek cursussen in Latijns-Amerika. Hij was president van de Canadian League of Composers. Momenteel is hij directeur van New Husic Concerts.


David Jaeger
componeert voor zowel elektronische als akoestische instrumenten. Met het C.E.E. pionierde hij op het gebied van de elektronische opera. Zijn muziek kan beluisterd worden via de radio, op de plaat en tijdens concerten in Europa en Noord-Amerika. Kortgeleden werkte hij mee aan de productie 'Nightbloom' van het Comus Husic Theatre.


Larry Lake
volgde zijn opleiding aan de universiteiten van Florida, Miami, Southern Illinois en Toronto, waar hij bij Gustav Ciamaga studeerde. Al bijna 20 jaar houdt hij zich bezig met elektronische muziek en vooral met live elektronica. De afgelopen 10 jaar combineerde hij in de meeste van zijn werken akoestische instrumenten en stem met elektronische instrumenten en tape. Hij kreeg opdrachten van belangrijke Canadese musici en zijn werken werden uitgevoerd en uitgezonden in Canada, Europa en de Verenigde Staten. Hij doceerde aan de universiteit van Miami en de York University. De afgelopen 7 jaar was hij muziekadviseur van CBC-radio, de belangrijkste Canadese omroep, waar hij eerst muziekproducent was. Hij is onafhankelijk platenproducent en is momenteel bezig met de productie van de eerste plaat voor het nieuwe platenlabel van de universiteit van Toronto.

Credits

muziek
Canadian Electronic Ensemble, Larry Lake, Bill Buxton
uitvoering
Canadian Electronic Ensemble, Astrid in ‘t Veld (accordion), Thomas Indermühle (hobo & electronica), Larry Lake (electronica), Laurie Freedman (basklarinet)