Hedendaagse muziek uit Canada

Elektronische muziekweek Canada programma 3

Canadian Electronic Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Canadian Electronic Ensemble uit Toronto – bestaande uit negen musici – is sterk aanwezig in het Holland Festival met een vijftal concerten in De IJsbreker. Nederlandse musici die zullen deelnemen aan de concerten zijn o.a. Henk de Wit (fagot), Harry Sparnaay (basklarinet), Astrid in ’t Veld (accordeon), Thomas Indermühle (hobo) en Renée Jonker (slagwerk).

Programma

David Jaeger - Favor
Rivka Golaini, altviool
elektronica

 

David Jaeger - Fool's Paradise
Rivka Golani, altviool
Renée Jonker, slagwerk
Peppie Wiersma, slagwerk

 

Larry Lake - Trio
Rivka Golani, altviool
Machiko Takahashi, fluit
Henk de Wit, fagot
elektronica

 

Pauze

 

Ann Southam - Natural Resources
Renée Jonker, slagwerk
Peppie Wiersma, slagwerk

 

Larry Lake - Slowly I Turn
Rivka Golani, altviool
Renée Jonker, slagwerk
Peppie Wiersma, slagwerk
Canadian Electronic Ensemble

Achtergrondinformatie

FAVOUR werd in 1980 geschreven op verzoek van de altvioliste Rivka Golani. Het werk is geschreven in de vorm van een snel-langzaam-snel curve. Een langgerekt altviool-geluid wordt geproduceerd via elektronische apparatuur, die door de musicus zelf in werking wordt gesteld door middel van voetpedalen. Een solo-plaat van Rivka Golani 'Viola Nouveau', waarop ook dit werk staat, verscheen bij Centredisc Label. Deze plaat werd kortgeleden onderscheiden met de 'Grand Prix du Disque du Canada'. 

FOOL'S PARADISE is het tweede werk dat ik voor Rivka Golani schreef. De opdracht voor deze kompositie werd verleend door de Ontario Arts Council en Rivka Golani. De premiere vond plaats tijdens de opening van het 9e Internationale Altviool Congres in juni 1981. Behalve Rivka Golani speelden toen Russell Hartenberger en Robin Engelman. Voordat ik aan 'Fool's Paradise' ontstond.
Het is een stemmingsvol werk waarin meer gestreefd wordt naar een expressief en kleurrijk spel dan naar technische hoogstandjes. De versterking, die zij zelf met een volume-pedaal regelt maakt, samen met het slagwerk, geweldige klanknivo's mogelijk. Dit zal zeker niet het laatste stuk zijn dat ik voor Rivka schrijft...
Door: David Jaeger

TRIO werd geschreven voor en in opdracht van Rivka Golani. Het werd voor het eerst uitgevoerd in de Roy Thomson Hall in Toronto. Eigenlijk had de titel 'Quartet' moeten zijn, daar behalve de drie live-instrumenten de tape en de elektronisca een substantiële rol spelen.

NATURAL RESOURCES of 'What to do till the power comes on' was een opdracht van het Canadian Elektronic Ensemble in samenwerking met de Ontario Arts Council. Het werk maakt deel uit van een serie komposities waarbij eenvoudige technische hulpmiddelen worden gebruikt om objekten te laten klinken. Het werk kan door een willekeurig aantal musici uitgevoerd worden.

SLOWLY I TURN is het eerste werk dat ik voor Rivka Golanu schreef. Met dit werk vond een drastische verandering plaats in mijn kompositorische stijl, een bewuste terugkeer naar mijn muzikale achtergrond. Het stuk bestaat in principe uit een aantal variaties op twee thema's: de 12-toons reeks die Schönberg gebruikte in zijn Pianoconcert en het lief 'Anakreon'a Grab' ban Hugo Wolf. De titel is een citaat van drie heren die een belangrijke plaats in mijn persoonlijke ontwikkeling innemen: 'Slowly I turn, step by step.....'.
Door: Larry Lake

Biografieën

Het Canadian Electronic Ensemble werd opgericht in 1971 toen 4 jonge componisten/musici elkaar ontmoetten, studerend aan de universiteit van Toronto: David Jaeger, Larry Lake, James Montgomery en David Grimes. Sinds die tijd houden zij zich bezig met het componeren en uitvoeren van nieuwe werken op het gebied van muziek en live-elektronica. Ook zorgen zij voor opdrachten.
De afgelopen 14 jaar heeft het ensemble een groot repertoire opgebouwd en gaf
concerten in de meeste provincies van Canada en in een aantal Europese landen. Zij organiseren en financieren hun eigen concertseries in Toronto. De muziek van het C.E.E. wordt over de hele wereld via radio uitgezonden en 6 van hun werken zijn op plaat opgenomen.


James Montgomery
woont in Toronto; hij is freelance componist en bespeelt elektronische toetsinstrumenten. Zijn werken werden in Europa, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Canada via de radio uitgezonden. Montgomery is docent elektronische muziek aan de universiteit van Toronto en directeur van het Hugh Le Caine Project. In 1980 was hij de vertegenwoordiger van Canada tijdens de hedendaagse muziek cursussen in Latijns-Amerika. Hij was president van de Canadian League of Composers. Momenteel is hij directeur van New Husic Concerts.


David Jaeger
componeert voor zowel elektronische als akoestische instrumenten. Met het C.E.E. pionierde hij op het gebied van de elektronische opera. Zijn muziek kan beluisterd worden via de radio, op de plaat en tijdens concerten in Europa en Noord-Amerika. Kortgeleden werkte hij mee aan de productie 'Nightbloom' van het Comus Husic Theatre.


Larry Lake
volgde zijn opleiding aan de universiteiten van Florida, Miami, Southern Illinois en Toronto, waar hij bij Gustav Ciamaga studeerde. Al bijna 20 jaar houdt hij zich bezig met elektronische muziek en vooral met live elektronica. De afgelopen 10 jaar combineerde hij in de meeste van zijn werken akoestische instrumenten en stem met elektronische instrumenten en tape. Hij kreeg opdrachten van belangrijke Canadese musici en zijn werken werden uitgevoerd en uitgezonden in Canada, Europa en de Verenigde Staten. Hij doceerde aan de universiteit van Miami en de York University. De afgelopen 7 jaar was hij muziekadviseur van CBC-radio, de belangrijkste Canadese omroep, waar hij eerst muziekproducent was. Hij is onafhankelijk platenproducent en is momenteel bezig met de productie van de eerste plaat voor het nieuwe platenlabel van de universiteit van Toronto.


Rivka Golani werd geboren in 1946 in Tel Aviv, Israel. Zij is er als één van de weinige altviolisten in geslaagd een solo-carrière te ontplooien en legt zich er voortdurend op toe het inzicht te herzien dat de altviool niet geschikt zou zijn als solo-instrument. Zij houdt zich bezig met zowel klassieke als hedendaagse muziek. Veel werken werden speciaal voor haar geschreven, waaronder de 'Chaconne' voor altviool en orkest, geschreven door Pullitzer-prijswinnaar Michael Colgrass in 1984. Zij treedt regelmatig op met de grote orkesten, zoals Toronto Symphony Orchestra, BBC Manchester Orchestra, BBC Symphony Orchestra en de London Sinfonietta. Daarnaast geeft zij vele recitals in Canada, de Verenigde Staten en Europa. In september 1984 speelde zij het Walton Concerto met het BBC Symphony Orchestra tijdens de Last Night of the Proms.

Credits

muziek
David Jaeger, Larry Lake, Ann Southam
uitvoering
Canadian Electronic Ensemble, Rivka Golani (altviool), Renée Jonker (slagwerk), Peppie Wiersma (slagwerk), Machiko Takahashi (fluit), Henk de Wit (fagot)