Pow-Wow, een traditioneel ritueel

Canadians Plains Indian Singers and Blackfoot Dancers

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Indianen van de Plains Cree en de Blackfoot zullen een aantal moderne dansen uitvoeren, waaronder de War Dance, die vroeger was bedoeld ter voorbereiding op de gevechten en tevens als gebed voor de overwinning. De War Dance werd niet alleen uitgevoerd om het enthousiasme op te wekken voor de strijd, maar ook om de virtuositeit van danspassen en uithoudingsvermogen te demonstreren. Tegenwoordig wordt deze dans beschouwd als puur amusement.

Precies tegenovergesteld aan de War Dance is de Fancy Dance die wordt gezien als de dans van de moderne generatie Amerikaanse Indianen en die wordt uitgevoerd tijdens de Pow-Wows. De jonge vrouwen bijvoorbeeld zijn gekleed in bonte katoenen kledij, met zijden linten en kralen.

Eén van de vele sociale dansen van de Cree-stam is de Round Dance. Simpel van structuur kunnen alle stamleden eraan deelnemen, zelfs de kinderen vormen hun eigen groepjes.

De Eagle Dance is het verhaal van de vogel, zijn vlucht en zijn dood. De arend wordt beschouwd als een heilige vogel, een bemiddelaar tussen de aardse en hemelse goden. Als iemand een arend had gevangen werd een eredans uitgevoerd voor deze gevleugelde vorst, die zoveel aan hun levensstijl had bijgedragen.

Our Dance of The Two Step is één van de weinige dansen waarbij mannen en vrouwen als partners dansen.