Messe pour le temps futur

Ballet van de XXste Eeuw

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Maurice Béjart is een der belangrijkste choreografen van onze tijd en zijn Ballet van de XXste Eeuw, waarvan hij sedert 1959 de leider is, maakte hij tot een der beste dansgroepen ter wereld. Hoewel Béjart ieder jaar nieuw repertoire presenteert, vormt zijn magistrale versie van Stravinsky's Le Sacre du Printemps op deze regel een uitzondering. Dit ballet uit 1959 is een absolute 'classic' geworden, mede door de muziek van Stravinsky te interpreteren als een paringsritueel. Met Vioolconcert van Stravinsky brengt Béjart hulde aan de nagedachtenis van de vorig jaar overleden choreograaf George Balanchine. Nieuw – van december 1983 – is Messe pour le Temps Futur, een avondvullende productie, waarvoor teksten van de Braziliaanse aartsbisschop Dom Helder Camara als uitgangspunt zijn genomen.
Presentatie i.s.m. de Nationale Opera van België en in het kader van de culturele betrekkingen tussen België en Nederland.

Credits

choreografie
Maurice Béjart
traditionele muziek
dans
Yann Le Gac, Rita Poelvoorde, Andrzej Ziemski, Aurea Hämmerli, Michel Gascard, Serge Campardon, Philippe Lizon, Grazia Galante e.a.
tekst
Dom Helder Camara
decor, kostuums
Walid Aouni
licht
John Van der Heyden