Muziektheatercyclus

De Soundman I

Soundmen & Ow!

Toneelgroep Baal, leden Hoketus

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In Soundmen van Toneelgroep Baal ontketenen 'Soundmen'-machinisten/geluidsmannen in Paul Gallis' decor met behulp van hendels, hefbomen, valluiken, katrollen en takels de ene gigantische val-actie na de andere.

Ow! is een pijnkreet van Laurel en Hardy en de titel van een versie voor slagwerkers. In deze versie zijn alle belangrijke valpartijen uit Nightowls extatisch samengebald tot korte, heftige slagen, onderbroken door lange rusten. Grote, zware, metershoge houten schilden zijn daarbij de 'muziekinstrumenten'.

Programma

Dick Raaijmakers – Soundmen
Wereldpremière

 

Dick Raaijmakers – Ow!
Wereldpremière

Achtergrondinformatie

De Soundman is de titel van een cyclus van vijf muziektheaterstukken: vijf variaties op de Laurel en Hardy film Nightowls uit 1930. In deze film draait alles om vallen en valgeluiden, want het was Laurel & Hardy's eerste geluidsfilm, en vallen klinkt nu eenmaal voortreffelijk. Dick Raaijmakers bekijkt Nightowls vanuit de Soundman, die de valgeluiden maakt op vijf verschillende manieren.

Credits

uitvoering
Toneelgroep Baal, leden Hoketus
Soundmen
muziek
Dick Raaijmakers
regie
Leonard Frank
decor
Paul Gallis
kostuums
Leonie Polak
bewegingsadviezen
Patrice Kennedy
cast
Trudy de Jong, Annet Malherbe, Evert van der Meulen, Han Römer, Harry van Rijthoven, Els Ingeborg Smits, Jack Vecht, Helroert Woudenberg, Elsje de Wijn
Ow!
muziek
Dick Raaijmakers
cast
Gerard Bouwhuis, Huib Emmer, Paul Koek en Jeannette Yanikian
instudering
Anne Walsema
geluidseffecten
Dick Lucas
kostuums
Marjan Zuiderhoek