Shinohara, Taïra, Miki, Ishii

Circle Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Circle Ensemble werkt bijna 10 jaar samen en vertoont een veelzijdig gezicht. Sommige mensen denken dat het een slagwerkgroep is of een kamermuziekensemble voor moderne muziek. Anderen herinneren zich vooral de (kinder)theater­ producties. Dit jaar brengt het Circle Ensemble naast drie Japanse programma's een muziektheaterprogramma over Federico Garcia Lorca.

Dit Japanse programma van het Circle Ensemble in grote bezetting zit vol met contrasten. 'Alternances' (1962) van Makoto Shinohara en 'Hiérophonie V'
(1968) van Yoshihisa Taïra zijn beiden gecomponeerd tijdens de grote bloeiperiode van het slagwerk, maar daarmee houdt de overeenkomst op. 'Alternances' is een stuk met kleur en gemiddelden. Het is melodisch en zit vol met klankgordijnen.
In 'Hiérophonie V' worden enkel vele metalen instrumenten gebruikt. Het stuk varieert van buitengewoon hard en schichtig tot zacht en ingetogen.

Ook de composities 'Time' en 'Monochrome' (1976) vormen elkaars tegenpolen. 'Time' is een echte Westerse klassiek opgebouwde compositie. Het is een melodisch muzikale gebeurtenis. 'Monochrome' daarentegen is gebaseerd op Japanse tradities.
Het vertoont kenmerken van rituelen van het eiland Sado. Het is een zeer fysieke, overweldigende gebeurtenis, die het best te vergelijken is met het geweld van een imposante waterval. Voor de spelers is het een waar gevecht met de instrumenten. Een zeer spectaculair slot met Chime Daiko's, Chichibu Daiko's, 0-Daiko en 4 tamtams - van een gevarieerd programma.

Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken en van de instrumenten kent het slagwerk op dit moment een nieuwe bloeiperiode. Daardoor ook zullen werken als 'Time' van Taïra, dat nu zijn Nederlandse première kent, meer en meer in ons land gespeeld worden.

Programma

Makoto Shinohara - Alternances

Yoshihisa Taïra - Hiéroophonie V

Minoru Miki - Time

Maki Ishii - Monochrome

Credits

muziek
Makoto Shinohara, Yoshihisa Taïra, Minoru Miki, Maki Ishii
Circle Ensemble
Jacob Goud, Michael de Roo (marimba), Jo Donners, Paul Koek, Luuk Nagtegaal, Jens Meyer, Jeroen van de Hof, Rheinhold Westenheide, Marc Zoutendijk
uitvoering
Circle Ensemble