Schuhu und die fliegende Prinzessin

U. Zimmerman

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Titel en inhoud van dit sprookje van Peter Hacks koos Udo Zimmermann, toen hij in de jaren zeventig een compositieopdracht kreeg van het Dresdener Staatstheater. Het is een opera geworden als een soort beeldverhaal, met elkaar snel opvolgende toverlantaarnplaatjes. De muziek geeft iedere handeling in het sprookje een extra dimensie. Zimmermann laat blokfluiten het geluid imiteren van een draailier, en ziet kans om met slechts twaalf instrumenten een 'berg van geluid' te creëren. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van elektronische en elektroakoestische vervormingen om een sfeer van onwerkelijkheid te scheppen.
Voor de regie van deze eigentijdse opera heeft de Nederlandse Operastichting Harry Kupfer weten aan te trekken, de intendant van de Komische Oper in Oost-Berlijn en één van de belangrijkste operaregisseurs van dit moment. Een voorstelling die bij uitstek geschikt is voor mensen die op het gebied van muziektheater het avontuur aandurven!

Credits

muziek
Udo Zimmerman
libretto
Udo Zimmerman,Eberhard Schmidt
regie
Harry Kupfer
dirigent
Kasper de Roo
uitvoering
Nederlandse Operastichting, leden Overijssels Filharmonisch Orkest en orkest opera forum
decors, kostuums
Reinhard Heinrich
vertaling spreekteksten
Hans Nieuwenhuis
cast
Maarten Flipse (Schuhu), Djoke Winkler Prins (De vliegende prinses), Maria van Dongen (1e Clown), Charlotte Margiono (2e Clown), Urpu Nuottamo (3e Clown), Jon Thorsteinsson (Schuhuloog) e.a.