Walzer

Pina Bausch, Tanztheater Wuppertal

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Sinds Pina Bausch in 1978 in het kader van het Holland Festival voor de eerste keer in ons land optrad is de belangstelling voor deze choreografe en haar Tanztheater Wuppertal snel toegenomen.
Dat men om de aard van haar voorstellingen te karakteriseren met het woord ‘dans’ niet kan volstaan – het is evenzeer bewegingstheater, mimetheater en soms, zelfs muziektheater – duidt er al op dat Pina Bausch niet in een bepaald vakje valt in te delen. Toch hebben haar voorstellingen tenminste één overduidelijk gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn elk op hun eigen manier aangrijpend in de hevigste betekenis van het woord. Jeugdherinneringen, communicatieproblemen, relatiestoornissen, misverstanden, hypocrisie, afstoting en aantrekking, geweld, seks en nog veel meer aspecten van alles wat binnen en tussen mensen mogelijk is worden verwerkt in Pina Bausch’ veelal avondvullende theatercomposities/choreografieën vol stereotypie, herhalingen, eindeloze verkleedpartijen, rennen, vechten en steeds minder, dansen. Zij acteren, spreken schreeuwen, zingen, doen acrobatiek, ruimen het toneel op en bemoeien zich met het publiek.
Pina Bausch staat verder ook bekend om haar uiterste consequentie in het doorvoeren van toneelmiddelen: nu eens staat het podium volledig onder water (Arien), dan weer is het bedekt met dikke lagen turfmolm (Le Sacre du Printemps) of vele vierkante meters grasplaggen (1980). In dit Holland Festival vindt de wereldpremière plaats van ene productie onder de werktitel ‘1982’.

Credits

choreografie
Pina Bausch
muziek
o.a. walsen, hymnen, Franz Schubert, Robert Schumann, Tino Rossi, Edith Piaf
dansers
Malou Airaudo, Matthias Burkert, Anne Marie Benati, Hans Pop, Mechthild Grossmann, Ed Kortlandt, Beatrice Libonati, Nazareth Panadero ea
decor
Pina Bausch
kostuums
Marion Cito
dramaturgie
Raimund Hoghe
licht
Hans-Joachim Deinert