United States I-IV

Laurie Anderson

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Laurie Anderson is waarschijnlijk de enige multimedia-avantgardiste, die zich ook top veertig-ster mag noemen: geruime tijd stond haar hit Oh Superman immers genoteerd in onder meer de Nederlandse en Engelse hitparades. In het Holland Festival brengt Anderson haar ambitieuze United States I-IV, een project waarvan in Nederland al wel aparte delen zijn uitgevoerd, maar dat nog maar zelden integraal en in de volledige bezetting te zien is geweest. Het stuk duurt in totaal 8 uur, verdeeld over 2 avondvullende programma’s van elk 2 x 2 uur. Het was in ieder geval een letterlijke hit tijdens het Keulse Theater der Welt Festival in juli 1981.
Dwalend door een labyrint van technologische hulpmiddelen creëert Laurie Andersson een mythisch-poëtisch, maar vooral ook persoonlijk getint, overzicht van de Amerikaanse geschiedenis.
(De voorstellingen op 22 en 23 juni in Centrum ’t Hoogt te Utrecht bevatten de verkorte versie, in kleine bezetting; op 25 en 26 juni wordt in Theater Carré te Amsterdam de bovenbeschreven complete versie uitgevoerd).

Credits

muziek, tekst, diverse instrumenten
Laurie Anderson
projectie en saxofoon
Perry Hoberman
soundmixer
Bob Davis
saxofoon
Charles van der Steeg en Max Boerée