To You e.a.

Amsterdams Elektrisch Circus

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een stukje Holland Festival geschiedenis. De première van To You vond plaats op 20 juni 1972 in Theater Carré in Amsterdam. Opmerkelijk zijn de negen gitaren in dit stuk, geïnspireerd op de toenmalige razzia’s die de politie hield op jacht naar ‘straatgitaren’. Alleen al in 1971 werden 280 gitaren in beslag genomen. De woedde daarover en over Nixon’s annexatiepolitiek t.a.v. Laos en Cambodja, alsmede het begrip dat de toenmalige minister-president De Jong daarvoor kon opbrengen, dreven Peter Schat tot To You: My love, they are trying to drive us mad.

To You kreeg in 1973 de muziekprijs van de stad Amsterdam. Tien jaar muziekgeschiedenis: een heruitvoering bijna exact tien jaar later, 12 juni 1982, en zijn de omstandigheden dan werkelijk veranderd?

Peter Schat in1974: ‘De actualiteit van Mitchells gedichten bleek in tien jaar alleen maar te zijn toegenomen, en ook de vloek over het godvergeten gesodemieter van de bourgeoisie blijft in To You doorklinken’.

Naast negen gitaren zijn er vier vleugels en wie dat zegt denkt aan Marten Bon. Van hem zijn geruchtmakende bewerking van Stravinsky’s Le Sacre du Printemps en, van eigen hand, een stuk voor zes vleugels Display IV.

Programma

To You (voor sopraan, vier piano’s, twee elektrische orgels, negen gitaren en bromtollen)
muziek: Peter Schat
tekst: Adrian Mitchell

Display IV (voor 6 piano’s)
muziek: Maarten Bon

Le Sacre du Printemps (versie voor vier piano’s)
muziek: Igor Stravinsky
bewerking: Maarten Bon

Credits

dirigent
Lucas Vis
tollen
Floris Guntenaar
elektronica
Rob van der Poel
muziek
Peter Schat, Igor Stravinsky, Maarten Bon
uitvoering
Lucia Meeuwsen (sopraan), Rolf Hock, Louis Gall, Dick Hoogeveen, Jochum Fluitsma, Jorge Oraison, Bob Zimmerman, Peter Nieuwerf, Jan Goudswaard en Benny Lindeman (gitaar), Yoko Abe, Cees van Zeeland, Gerard Bouwhuis, Gerrit Hommerson, Gene Earl, Koos Smolenaars, Maarten Bon (piano)
uitvoering
Amsterdams Electrisch Circus