Stravinsky-project programma 2

Concertgebouworkest, heren Groot Omroepkoor, Radiokoor BRT, Tanztheater Wuppertal

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Oedipus Rex, opera-oratorium op tekst van Cocteau in een Latijnse vertaling van Jean Daniélou (1927), was bedoeld als geschenk voor Diaghilevs 20-jarige theaterjubileum. Stravinsky voelde zich bijzonder geïnspireerd door het gebruik van een dode taal, waardoor hij zich volledig kon concentreren op elk woord, elke lettergreep, op het fonetisch materiaal dus. Hij kon afzien van het becommentariëren van de tekst in zijn muziek. Dit leidde tot het gebruik van versluierende en wat onpersoonlijke formules uit een voorbije periode, waardoor het stuk een streng en plechtig karakter krijgt. De eerste uitvoering op 30 mei 1927 was overigens concertant en ingeklemd tussen twee balletten, en wat dat betreft is dit programma redelijk authentiek.
Tijdens de eerste twee avonden (programma I) presenteert Het Nationale Ballet zijn twee bekende Balanchine/Stravinsky-stukken Agon waarvan de première in 1791 is geweest. Het Holland Festival spreekt dank uit voor de onmisbare steun van de coproducerende partner in dit project, het Teatro Comunale Bologna, waar de productie op 27 mei 1982 in première zal gaan, alsmede aan de NOS-radio, en het Prins Bernhard Fonds; i.s.m. het Franse platenlabel Erato zal een opname van deze uitvoering plaatsvinden, die in de nabije toekomst zal verschijnen.

Programma

9 juni, Programma 2

Oedipus Rex
muziek: Igor Stravinsky
libretto: Jean Cocteau
vertaling: Jean Daniélo
regie, decor, kostuums: Harry Wich

Das Frühlingsopfer
choreografie: Pina Bausch
muziek: Igor Stravinsky

CREDITS

muziek
Igor Stravinsky
choreografie
Pina Bausch
dirigent
Michael Tilson Thomas
regie, decor, kostuums (Oedipus Rex)
Harry Wich
decor, kostuums
Rolf Borzik
cast Oedipus Rex
Neil Rosenshein (Oedipus), Katalin Kasza (locaste), Leif Roar (Creon), Henk Smit (Tiresias), Howard Crook (Herder), Carel Alphenaar (verteller)
dans Das Frühlingsopfer
Malou Airaudo, Arnaldo Alvarez, Anne Marie Benati, Josephine Ann Endicott, Urs Kaufmann, Ed Kortlandt, Jean-Michel Lacomme, Jan Minarik, Arthur Rosenfeld e.a.
uitvoering
Concertgebouworkest, heren Groot Omroepkoor, Radiokoor BRT, Tanztheater Wuppertal