poëziefestival

Poetry International

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Poetry International, sinds 1970 de Rotterdamse inbreng in het Holland Festival, vindt voor de eerste keer sinds haar bestaan niet in het Rotterdamse Concertgebouw “De Doelen” plaats. Als locatie is nu de Schouwburg gekozen. Zoals de laatste jaren gebruikelijk, wordt de poëziemanifestatie op zondag 14 juni geopend met een groot feest, dat in de eerste plaats bedoeld is voor de buitenlandse bewoners van de Maasstad. Opnieuw wordt er gerekend op een publiek van vele duizenden bezoekers. Van maandag tot en met vrijdag 19 juni vinden iedere avond in de Schouwburg de poëzie-voorleesavonden plaats en op zaterdag 20 juni wordt Poetry besloten met een groot volksfeest op de dan nog niet geopende nieuwe Willemsbrug over de Maas.
Voor Poetry International zijn 24 dichters uit 18 landen uitgenodigd, onder wie Heberto Padilla (Cuba), Gozo Yoshimasu (Japan) en Stanislaw Baranczak (Polen). Nederlandse dichters, die aan International deelnemen, zijn: F.L. Bastet, Jan Blokker Jr., Maurits Mok en Leo Vroman. Voor Poetry National zijn meer dan 20 dichters uitgenodigd, van wie in de afgelopen twee jaar voor de eerste keer poëzie in boekvorm is verschenen. Het vertaalproject wordt dit jaar gewijd aan het werk van de Oost-Duitse dichter Erich Arendt. Paul Engel en Hualing Nieh van het International Writers Program of the University of Iowa zullen het colloquium voorzitten, dat dit jaar aan het vertalen van poëzie is gewijd. Tijdens Poetry International is het Park, in de Schouwburg en op de Willemsbrug zal tevens alle aandacht worden besteed aan muziek-, zang-, dans- en toneelprogramma’s. Op alle drie de locaties is er een uitgebreide markt met uiteraard ook boekenstands. Er komen weer stencils met gedichten en vertalingen het juni-nummer van het tijdschrift Bzzletin is voor een groot deel gewijd aan het internationale poëziefestival. Poetry International wordt gepresenteerd door Remco Campert, Judith de Kom en nestor Geertjan Lubberhuizen.

CREDITS

presentatie
Remco Campert, Judith de Kom, Geerjan Lubberhuizen
deelnemende dichters
o.a. Erich Arendt (DDR), Kofi Awoonor (Ghana), J. Blokker (NL), Toeti Heraty (Indonesië), Paul Muldoon (Ierland), Heberto Padilla (Cuba), Toon Tellegen (Nederland), Leo Vroman (Nederland), Elly de Waard (Nederland)