Ten Lost Years

Toronto Workshop

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Helaas ook in Nederland weer actueel, is dit beeld van werkloosheid en depressie in Canada in de dertiger jaren, hier in de vorm gegoten van een pittige musical.

‘Tien verloren jaren’ heette het boek over de Canadese Depressie in de jaren ’30, dat in 1974 werd gepubliceerd door de journalist Barry Broadfoot die geïnspireerd werd door een soortgelijk boek over de Crisis in de Verenigde Staten, Hard Times van Studs Terkel.

Barry Broadfoot, een sociaal bewogen verslaggever van de ‘Sun’ in Vancouver, bereisde vier keer gewapend met een bandopnameapparatuur het immense continent van Canada en interviewde honderden gewone mensen uit alle lagen van de bevolking over hun leven in de jaren dertig: over de werkeloosheid, het gebrek aan geld en levensperspectief, huur-ellende in de steden, verval van boerenbedrijven op het platteland. Over dit alles tekende Broadfoot een aantal ontroerende, curieuze en soms tragikomische verhalen op, die tezamen dit stuk recente sociale geschiedenis – verwant aan de Nederlandse crisisjaren in dezelfde periode – documenteren.

Meer dan zes maanden stond Ten Lost Years bovenaan de lijst van meest verkochte boeken in Canada en ruim 50.000 gebonden exemplaren werden ervan verkocht voor de pocketuitgave uitkwam. Spoedig na het verschijnen besloot Toronto Workshop tot een toneelbewerking in de vorm van een folkrock musical. Deze voorstelling had zo’n succes dat zij meer dan 300 keer in Canada werd opgevoerd en dit jaar door Canada Council werd uitverkoren voor een grote Europese tournee met onder meer een langdurige serie voorstellingen in Londen.

Credits

naar
Barry Broadfoot
bewerking
Jack Winter, Cedric Smith
uitvoering
Toronto Workshop
muziek
Cedric Smith
regie
George Luscombe
decor/kostuums
Astrid Janson
licht
Ron Snippe
cast
Sandy Crawley, Judy Crocker, Diane Douglass, Rosemary Dunsmore, Francois-Regis Klanfer, Peter Millard, Rich Payne, Heather Ritchie, Grant Roll, Ross Skene