Seraphic Dialogue e.a.

Martha Graham Dance Company

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Meesterwerken van de grondlegster van de Amerikaanse moderne dans, Martha Graham, wier stijl en techniek een begrip werden in de dansgeschiedenis van de laatste halve eeuw.

Programma

Seraphic Dialogue – Graham, Dello Joio

 

Lamentation – Graham, Kodály

 

Diversion of Angels – Graham, Dello Joio

 

Night Journey – Graham, W. Schuman

Achtergrondinformatie

Seraphic Dialogue

Seraphic Dialogue is het drama van Jeanne d’Arc in haar laatste uur. In een dialoog met de heilige Michael, de heilige Catherine en de heilige Margaretha, wier stemmen haar naar haar bestemming hadden geleid, ziet zij terug op haar leven als maagd, strijdster en martelares en, van gedaante veranderd, wordt zij opgenomen in het hiernamaals.

 

Diversion of Angels

‘De stad leek in Eden te liggen of gebouwd te zijn in de Hemel… Het stof en de stenen op de straten waren zo kostbaar als goud… De eeuwigheid straalde in het daglicht en iets oneindigs dat alle grenzen te buiten ging versceen en sprak met mijn verwachting en wekte mijn verlangen… De Mannen! Onstefelijke Cherubijnen! En glinsterende jongemannen, en stralende engelen en sefijnste maagden vol leven en schoonheid. Jongens en meisjes, buitelend en spelend in de straten, waren bewergende juwelen, ik wist niet dat zij geboren werden op zouden sterven… de straten waren van mij, de tempel was van mij, hun kleren en goud en zilver waren van mij en ook de zon en de maan en de sterren, ja de gehele wereld was van mij, en ik was de enige toeschouwer en bewonderaar’ – Thomas Traherne

 

Diversion of Angels is een lyrisch ballet over liefelijkheid van de jeugd, over plezier en speelsheid, de snelle vreugde en het snelle verdriet en het voor ’t eerst verliefd zijn. Het ballet vertelt geen verhaal.

 

Night Journey

Oedipus was de zoon van koning Laius van Thebe en koningin Jocaste. Bij zijn geboorte voorspelde een orakel dat hij zijn vader zou vermoorden en dus werd hij verbannen naar een verlaten bergstreek. Daar werd hij gevonden en beschermd door een Korintische schaapherder, en hij groeide op tot man als de aangenomen zoon van de koning van Korinthe. Opnieuw voorspelde een orakel dat Oedipus zijn vader om het leven zou brengen en met zijn moeder zou trouwen. Denkend dat de koning van Korinthe zijn echte vader was, ontvluchtte hij de stad en tijdens zijn omzwervingen ontmoette, bestreed en tenslotte doodde hij een vreemdeling, die koning Laius van Thebe was.

Oedipus reisde door naar Thebe, loste het raadsel van de Sfinx op en werd tenslotte koning en trouwde met de koning, Jocaste. Hij regeerde op nobele wijze tot een pestepidemie Thebe teisterde en het orakel de uitspraak deed dat alleen verbanning van de moordenaar van Laius de stad zou redden. Eindelijk werd de verschrikkelijke waarheid van het noodlot van Oedipus aan het licht gebracht door de blonde ziener Tiresias. Jocaste benam zichzelf het leven, Oedipus maakt zichzelf blind en zwierf in droefheid over de aarde.

 

In Night Journey, Martha Graham’s dramatisering van deze mythe, is niet Oedipus maar Jocaste de hoofdpersoon. De handeling draait om het ogenblik in Jocaste’s doodsstrijd waarin zij terugziet op haar leven, met dubbel inzicht de triomfale aankomst van Oedipus ziet, hun ontmoeting hun liefde en huwelijk, de jaren van intimiteit die wreed beëindigd werden door de blinde ziener Tiresias als tenslotte de waarheid uit hem losbreekt.

Het koor van vrouwen die de waarheid weten voor de ziener haar uitspreekt, tracht vergeeft te verijdelen dat de profetie tot haar wrede verhulling wordt geleid. 

Credits

choreografie
Martha Graham
uitvoering
Martha Graham Dance Company
dans
Takako Asakawa, Janet Eilber, Peggy Lyman, Elisa Monte, David Hatch Walker, Daniel Maloney, Tim Wengerd e.a.
piano
Lewis Stewart
Seraphic Dialogue
muziek
Norman Dello Joio
decor
Isamu Noguchi
licht
Jean Rosenthal
Lamentation
muziek
Zoltán Kodály
Diversion of Angels
muziek
Norman Dello Joio
kostuums
Martha Graham
licht
Ronald Bates
Night Journey
muziek
William Schuman
decor
Isamu Noguchi
kostuums
Martha Graham
licht
Ronald Bates