Running Figures e.a.

Ballet Rambert

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Klassiek modern is deze naar de vermaarde Dame Marie Rambert vernoemde dansgroep uit Londen, die dit jaar het vijftigjarig bestaan viert met Engelse en Amerikaanse werken.

Programma

Running Figures
Choreografie: Robert North
Muziek: Geoffrey Burgon
Decor/kostuums: Peter Farmer

 

Ricercare
Choreografie: Glen Tetley
Muziek: Mordecai Seter
Decor/kostuums: Rouben Ter-Arutunian

 

Ancient Voices of Children
Choreografie: Christopher Bruce
Muziek: George Crumb
Decor/kostuums: Nadine Baylis

 

Ziggurat
Choreografie: Glen Tetley
Muziek: Karlheinz Stockhausen
Decor/kostuums: Nadine Baylis

Achtergrondinformatie

Running Figures

Dit is Robert North’ eerste werk voor Ballet Rambert, een opeenvolging van verhaalloze bewegingspatronen voor vier paren, op nieuwe muziek van de Engelse componist Geoffrey Burgon. De première ging in maart 1975 in Leeds. Robert North is als danser en choreograaf verbonden aan het London Contemporary Dance Theatre. David Hersey is belichtingsontwerper bij het National Theatre.

De choreografie en muziek voor dit ballet zijn ontstaan uit een opdracht van Ballet Rambert met behulp van het dansopdrachten-fonds van de Calouste Gulbenkian

Foundation.

 

Ricercare

Glen Tetley maakte dit ballet oorspronkelijk voor het American Ballet Theatre, dat er in 1966 de première van gaf in Lincoln Center in New York. Bij Ballet Rambert ging de eerste uitvoering in 1967 in Nottingham.

Ricercare, een muziekterm daterend uit de zestiende eeuw, betekent letterlijk: opnieuw zoeken, en houdt een zekere inspanning bij dit zoeken in.

De rol van de vrouw in Tetley’s duet wordt gedanst door onze landgenote Lenny Westerdijk.

 

Ancient Voices of Children

De teksten voor sopraan en jongenssopraan in deze compositie van de Amerikaanse componist George Crumb zijn ontleend aan de Federico Garcia Lorca en het ballet van Christopher Bruce is eveneens gebaseerd op deze Spaanse oorsprong. De begeleidende instrumenten zijn hobo, mandoline, harp, piano en slagwerk. Ballet Rambert gaf de première van dit werk in juli 1975 in Sadler’s Wells in Londen.

 

Ziggurat

De Ziggurat was een machtige torentempel met afdalende rechthoekige terrassen, gebouwd door de Assyriërs als heilig centrum van de ‘aarde-ziel’. Volgens de overleveringen waren hier de Hangende Tuinen van Babylon, de ladder uit de droom van Jacob en de oorsprong van de Toren van Babel.

De première van dit ballet gaf Ballet Rambert in het Jeannetta Cochrane Theater in Londen in november 1967.

Credits

choreografie
Robert North, Glen Tetley, Christopher Bruce
muziek
Geoffrey Burgon, Mordecai Seter, George Crumb, Karlheinz Stockhausen
uitvoering
Ballet Rambert
dans
Catherine Becque, Julia Blaikie, Blake Brown, Christopher Bruce, Lucy Burge, Zoltan Imre, Gerard Jouanneau, Judith Marcuse, Sarah Newton, Sally Owen, Joseph Scoglio, Bob Smith, Leigh Warren, Lenny Westerdijk, Sylvia Yamada
decor/kostuums
Peter Farmer, Rouben Ter-Arutunian, Nadine Baylis
muzikale begeleiding
Mercury Ensemble London
concertmeester
Geoffry Wharton
dirigent
Adam Gatehouse