Lamentation e.a.

Martha Graham Dance Company

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Meesterwerken van de grondlegster van de Amerikaanse moderne dans, Martha Graham, wier stijl en techniek een begrip werden in de dansgeschiedenis van de laatste halve eeuw.

Programma

Lamentation - Graham, Kodály

 

Diversion of Angels - Graham, Dello Joio

 

Errand into the Maze – Graham, Menotti

 

Cave of the Heart – Graham, Barber

 

Appalachian Spring – Graham, Copland

Achtergrondinformatie

Diversion of Angels

‘De stad leek in Eden te liggen of gebouwd te zijn in de Hemel… Het stof en de stenen op de straten waren zo kostbaar als goud… De eeuwigheid straalde in het daglicht en iets oneindigs dat alle grenzen te buiten ging verscheen en sprak met mijn verwachting en wekte mijn verlangen… De Mannen! Onsterfelijke Cherubijnen! En glinsterende jongemannen, en stralende engelen en de fijnste maagden vol leven en schoonheid. Jongens en meisjes, buitelend en spelend in de straten, waren bewegende juwelen, ik wist niet dat zij geboren werden op zouden sterven… de straten waren van mij, de tempel was van mij, hun kleren en goud en zilver waren van mij en ook de zon en de maan en de sterren, ja de gehele wereld was van mij, en ik was de enige toeschouwer en bewonderaar’ – Thomas Traherne

 

Diversion of Angels is een lyrisch ballet over liefelijkheid van de jeugd, over plezier en speelsheid, de snelle vreugde en het snelle verdriet en het voor ’t eerst verliefd zijn. Het ballet vertelt geen verhaal.

 

Errand into the Maze

Dit is een boodschap in de doolhof van de duisternis des harten, om in het aangezicht te staan van het Schepsel van Angst en daar strijd mee aan te gaan. Er is de voltooiing van de boodschap, het ogenblik van triomf, het tevoorschijn komen uit het duister.

 

Cave of the Heart

Martha Graham dramatiseert de legende van Medea, de tovenares-prinses van Colchis die verlaten wordt door haar minnaar, de held Jason, wiens ambitie hem leidt tot het aannemen van de hand van de Prinses van Korinthe. Waanzinnig van jaloezie vernietigt Medea de Prinses door middel van een vergiftigde kroon, grijpt haar twee zonen en vertrekt naar Colchis in een vlammende karos.

De handeling van het ballet heeft als kern de verschrikkelijke vernietigingskracht van de jaloezie en het menselijke verbondenheid met de magische krachten van het kwaad.

 

Appalachian Song

De lente in de wildernis van het Appalachian-gebergte wordt gevierd dor een jongeman en vrouw die op het punt staan te trouwen, door een Revivalist-predikant en zijn volgelingen, en door een pioniersvrouw die droomt van het Beloofde Land.

Credits

choreografie
Martha Graham
uitvoering
Martha Graham Dance Company
dans
Takako Asakawa, Janet Eilber, Peggy Lyman, Elisa Monte, David Hatch Walker, Daniel Maloney, Tim Wengerd e.a.
piano
Lewis Stewart
Lamentation
muziek
Zoltán Kodály
Diversion of Angels
muziek
Norman Dello Joio
kostuums
Martha Graham
licht
Ronald Bates
Errand into the Maze
muziek
Gian Carlo Menotti
decor
Isamu Noguchi
licht
Jean Rosenthal
Cave of the Heart
muziek
Samuel Barber
decor
Isamu Noguchi
kostuums
Martha Graham
licht
Jean Rosenthal, Ronald Bates
Appalachian Spring
muziek
Aaron Copland
decor
Isamu Noguchi
kostuums
Edythe Gilfond
licht
Jean Rosenthal