Amerikaanse comedy acts

An Evening of Comedy

Edmonds & Curley, Divided We Stand

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Vanavond maakt u kennis met een vorm van Amerikaans theater die iets wegheeft van ons cabaret (en een beetje van onze revue) maar toch weer iets heel anders is. In ieder geval is het iets zeer Amerikaans en zeer onpretentieus, louter bedoeld om te amuseren. ‘Comedy acts’ en ‘comedy teams’ zijn er in de Verenigde Staten te kunst en te keur. Zij doen mee aan televisieshows, luisteren congressen op, brengen avondvullende theaterprogramma’s (zoals vanavond) of treden op als nachtclubnummer.

Programma

1. Opening

2. Edmonds & Curley en Divided We Stand

3. Solo-acts Divided We Stand

4. Edmonds & Curley en Divided We Stand

 

Pauze

 

5. Edmonds & Curley en Divided We Stand

6. Solo-acts Edmonds & Curley

7. Edmonds & Curley en Divided We Stand

Achtergrondinformatie

Sommige comedians bieden harde satire – Mort Sahl en wijlen Lenny Bruce bijvoorbeeld -, anderen zoeken het in nonsens en absurde humor, sommigen leunen tegen de clownerie aan en weer anderen zijn specialisten in conferences met een maximum aan korte moppen (‘one-liners’). Allemaal hebben zij gemeen, dat zij mikken op de lach van het publiek en dat zij in het land van de competitie een harde leerschool hebben doorgemaakt alvorens boven de middelmaat uit te komen.

De twee groepjes van vanavond vertegenwoordigen de jonge generatie en vinden vooral emplooi op de Amerikaanse universiteiten, in het ‘campus-circuit’ waar de lange studiemaanden worden opgevrolijkt met culturele avonden van allerlei aard. Zowel het duo uit Chicago, Edmonds & Curley, als het trio uit New York dat zich Divided We Stand noemt, zijn in de afgelopen jaren de favorieten geworden van de campus-jeugd en van de organisatie die het collegecircuit van programma’s helpt voorzien, de National Entertainment Association. De groepen maken in het Holland Festival hun Europese debuut met een speciaal, geïntegreerd programma onder supervisie van Joey Edmonds, dat naar verwacht mag worden weinig taalproblemen zal opleveren en dat ter afwisseling een aantal folksongs omvat, waarmee dan een tweede facet van de Amerikaanse populaire cultuur wordt belicht. 

Credits

uitvoering
Edmonds & Curley, Divided We Stand
algehele leiding
Joey Edmonds