Opening Holland Festival 1975

Feestelijke manifestatie en vlootrevue

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Feestelijke manifestatie met gratis evenementen, een vlootrevue met muzikale parade op de Amsterdamse wateren. Een muziekfeest in alle zalen van het Concertgebouw en een SBK beeldenroute van Nederlandse beeldhouwkunst op het Museumplein.

De opening van het 28e Holland Festival op zondag 1 juni staat in het teken van ‘Amsterdam 700 jaar’ en omvat verschillende evenementen in de middag en avond, die gratis aan de Amsterdamse bevolking worden aangeboden. Medewerking verlenen het gemeentebestuur van Amsterdam, de NOS-Radio, de NOS-Televisie, het Bureau Amsterdam 700, het Amsterdams Philharmonisch Orkest en de Stichting Holland Festival.

Middag

Het Amsterdams Philharmonisch Orkest concerteert gratis in het Concertgebouw om 14.30 uur. Uitgevoerd zullen o.a. worden Symfonie no. 6 'Le Matin' van Chopin, het Pianoconcert no. 2 in f van Chopin en de Háry János Suite van Kodály.

Intussen en vervolgens wordt het Holland Festival in de Amsterdamse binnenstad ‘te water gelaten’ met een reeks verrassingen in de openlucht, die later in de middag – voor details raadplege men de dagbladen – hun voltooiing zullen vinden op het Museumplein. Aan de aptheose aldaar wordt meegewerkt door het Amsterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Anton Kersjes.

Gelijkertijd wordt in het Rijkmuseum Vincent van Gogh de officiële opening verricht van het Holland Festival, de SBK-beeldenroute en twee tentoonstellingen in het Van Gogh-museum, gewijd aan Nederlandse beeldhouwkunst resp. aan de theaterfotografie van wijlen Maria Austria.

Avond

‘PromeNOS’ ter opening van het Holland Festival 1975. Muziekfeest in alle zalen van het Concertgebouw, beginnend om 20.00 uur. Grote muzikale show van de NOS-orkesten, -koren en –ensembles tot na middernacht. Rechtstreekse radio-uitzending via Hilversum II FM van 20.00 uur tot afloop.

Gratis toegangsbewijzen voor middag en/of avond zijn vanaf 29 mei verkrijgbaar aan de kassa van het Concertgebouw, zolang de – beperkte – voorraad strekt.

Credits

muzikale uitvoering
Amsterdams Philharmonisch Orkest, Omroeporkesten- en ensembles
dirigent
Anton Kersjes (concertmatinee), omroeporkesten: François Huybregts, Hans Vonk, Meindert Boekel, Paul Hupperts, Dolf van der Linden, Frans Muller
piano
James Tocco
muziek
Joseph Haydn, Frédéric Chopin, Zoltán Kodály
sopraan
Galina Visjnevskaja
presentatie
Kees van Kooten en Wim de Bie
expositie
Van Gogh museum, SBK