Voorstelling ter gelegenheid van 30-jarig bestaan Scapino

Halve Symfonie

Scapino Ballet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Scapino viert zijn 30-jarig bestaan in ‘700 jaar Amsterdam’ met drie familievoorstellingen op de vroege avond.

Achtergrondinformatie

Armando Navarro is van huis uit een klassiek danser, hetgeen steeds weer duidelijk tot uitdrukking komt in al zijn balletten. In Halve Symfonie presenteert hij het gehele corps de ballet en solisten, zoals dat gebruikelijk is bij de traditionele balletgezelschappen.

Het ballet van Marquis de Cuevas is voor hem een kostbare herinnering geweest, die een echo vindt in de opkomst van het corps de ballet, de corypheeën, de grand sujets, de demi-solisten en de solisten. Wie de choreograaf kent, weet dat de humor hierbij niet zal ontbreken.

De duidelijke tegenstelling tussen de sfeer van de illusie in de presentatie en de voorbereidingen, die hieraan vooraf gaan worden op een sprankelende manier vertolkt in het tweede gedeelte. Een ballet met opbouw, gebaseerd op dierbare herinneringen en de realiteit van de hedendaagse dans.

In zijn ballet P.G. Suite heeft Eric Hampton niet getracht het verhaal van Peer Gynt weer te geven. Wel heeft hij de naam van elk deel van de Peer Gynt suite nr. 1 gebruikt en vanzelfsprekend zal hij toch beïnvloed zijn bij het hanteren hiervan.

Daarom geven wij naast de namen der delen van de muziek van Grieg ook de varianten van de choreograaf en wij zijn er van overtuigd, dat een ieder er een herkenning in zal willen vinden.

De muziek Children’s Corner van Claude Debussy heeft Hans van Manen geinspireerd tot het maken van het ballet Assortimento. Hij heeft zich bij zijn choreografie grotendeels laten leiden door de 6 delen, te noemen:

1. Doctor Gradus da Parnassus,

2. Jimbo’s lullaby,

3. Serenade of the doll,

4. The snow is dancing,

5. The little shepherd,

6. Golliwog’s cake-walk

Prettige western-muziek met bewegingen, die daar volkomen op aansluiten. Geen verhaal, geen problemen, veelmeer het terugkeren in de jaren 30, waarbij de muziek alleen als inspiratiebron diende voor strakke of vloeiende balletlijnen.

Het eerste deel brengt ons terug in de Amerikaanse shows van die tijd, met strohoed en al en met heeft al direkt een blij gevoel bij deze dans der mannen, die direct wordt gevolgd door een dans, uitgevoerd door de danseressen op muziek van Sunny Day, waaraan Zonnige Dag zijn naam heeft te danken.

Nadien volgt een dans met wandelstokken, een wals op volksdansmotieven, een ernstige pas de deux, een grappige dans voor drie en een finale, die erg doet denken aan de Amerikaanse square-dances.

Wij hopen, dat door dit spel in zwart en wit ook uw dag een zonnige zal zijn.

Programma

Halve Symfonie

Navarro/Tsjaikovski

 

P.G. Suite (Nederlandse première)

Hampton/Grieg

 

Assortimento

Van Manen/Debussy

 

Zonnige Dag (voorstelling tgv 30-jarig bestaan van Scapino)

Czarny/country&western

Credits

uitvoering
Scapino Ballet
dans
Margreet Hoogendijk, Arnold Goores Nanda Hoving, Anne van Tol, Eric Hampton, Lieven Verkruisen e.a.
Halve Symfonie
choreografie
Armando Navarro
kostuums
Eric Hampton
P.G. Suite
choreografie, decor & kostuums
Eric Hampton
Assortimento
choreografie
Hans van Manen
decor & kostuums
Jean-Paul Vroom (decor), Eric Hampton (kostuums)
Zonnige dag
choreografie
Charles Czarny
kostuums
Joop Stokvis