Die Soldaten

Deutsche Opera am Rhein, Düsseldorf-Duisburg

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dit muziektheaterstuk werd enige jaren geleden geschreven door de West-Duitse componist Bernd Alois Zimmermann naar het gegeven van het gelijknamige 18e-eeuse toneelstuk van Jacob Lenz, dat verwant is aan Büchner’s Wozzeck.

Zimmermann werd niet alleen getroffen door de dramatische stof – soldaten die zich vergrijpen aan een jongere vrouw als aanleiding tot maatschappijkritiek – maar vooral ook door de fragmentarische ‘montage’ van de scènes; deze wordt thans in de opera weerspiegeld. Het is totaaltheater niet meer als experiment om het experiment, doch gerijpt, visueel gebeuren. In deze grootste enscenering van Georg Reinhardt wordt gebruik gemaakt van filmprojectie, elektronica en andere moderne theatermiddelen. Door deze technische omstandigheden zijn de beide voorstellingen in het Holland Festival aan één toneel gebonden.

Credits

compositie
Bernd Alois Zimmermann
uitvoering
Deutsche Opera am Rhein, Düsseldorf-Duisburg
dirigent
Günther Wich
regie
Georg Reinhardt
decor
Heinrich Wendel
kostuums
Günther Kappel
cast
Marius Rintzler (Wesener), Catherine Gayer (Marie), Trudeliese Schmidt (Charlotte), Peter-Christoph Runge (Stolzius), Anton de Ridder (Desportes), Wicus Slabbert (Mary), Faith Puleston (Gravin de la Roche) e.a.