Noye's Fludde

the Chester Miracle Play

Opera-Studio, Hofstads Jeugd Orkest, Vrij School Den Haag

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Noye's Fludde (De ark van Noach) is een middeleeuws mirakelspel, dat Benjamin Britten heeft geschreven voor meer dan honderd kinderen en enkele professionele musici.

Achtergrondinformatie

Noye’s Fludde is een middeleeuws mirakelspel uit Chester, dat door de plaatselijke handwerks- en handelslieden en hun gezinnen met de koorleden van de plaatselijke kerk of kathedraal voor de kinderrollen werd opgevoerd. Elke gilde voerde een spel op uit een cyclus. Dit geschiedde op een kar en deze voorstellingen heette ‘pageant’. De kar ging door de stad van plein tot plein en op dit voertuig speelde zich de hele handeling af. De scenische aanwijzingen, hoewel zorgvuldig uitgewerkt, dienden uiterst eenvoudig te zijn.
Noye’s Fludde, van muziek voorzien door Benjamin Britten, is bedoeld om in dezelfde stijl te worden opgevoerd, hoewel niet noodzakelijkerwijs op een kar. Een groot gebouw zou ervoor gebruikt moeten worden, bij voorkeur een kerk – maar beslist geen theater – groot genoeg om de acteurs en het orkest voldoende ruimte te verschaffen, waarbij de handeling zich op een verhoging dient af te spelen, dus niet op een toneel dat van de congregatie verwijderd is. De tekst van dit werk is geschreven tegen het einde van de zestiende eeuw.

 

Credits

muziek
Benjamin Britten
uitvoering
Opera-Studio, Hofstads Jeugd Orkest, Vrije School Den Haag
dirigent
Jochem Slothouwer
regie
Jan Bouws
decor
Nico Out
kostuums
Olivia Sarel
cast
Meinard Kraak (The Voice of God), Hubert Waber (Noye), Elsa Lioni (Mrs Noye) e.a.