Music-Hall

Metropole Orkest, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Jasperina de Jong

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Music-Hall – nieuw werk uit het repertoire van het Metropole Orkest en tours de chant van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Jasperina de Jong.

Met dit programma wordt – na jazz en cabaret in de vorige jaren – een nieuwe element gebracht in de muzikale verscheidenheid van het Holland Festival. Voor ‘music-hall’ bestaat geen goed Nederlands woord, evenmin als voor zovele andere begrippen uit de internationale amusementswereld. Het roept het beeld op van ’n ouderwets soort Engels variété-theater, het vervaalde pluche dat John Osborne voor ogen stond toen hij The Entertainer schreef.

In de formule van het concert van vanavond is echter veel meer sprake van ‘music-hall’ zoals de Fransen die zien: theater als Olympia en Bobino in Parijs waar grote vedettes optreden voor een groot publiek. En om dat optreden van de drie solisten – die hier voor het eerst met een groot orkest samen optreden – te karakteriseren, moet men bij gebrek aan Nederlandse showbusiness opnieuw een buitenland woord lenen; ‘tour de chant’.

Van kleinkunst naar grote zalen, van combo naar groot orkest. Aansluitend op de tradities van de groten van het vak en van de markantste figuren uit de wereld van ‘song’ en ‘chanson’: van Piaf tot Streisand en van Marlen Dietrich tot Judy Garland. Met het bijbehorend grote orkestgeluid, nieuw repertoire, speciale arrangementen zullen de drie talentrijke Nederlandse vedettes van vanavond een volgende stap zetten in hun carrière, in het grensgebied van effect en emotie, waarin song en chanson zich bewegen. Dit alles ingeleid en afgewisseld met een instrumentale wapenschouw van het Metropole Orkest onder de vertrouwde leiding van Dolf van der Linden.

Credits

uitvoering
Metropole Orkest
dirigent
Dolf van der Linden
zang
Liesbeth List, Ramses Shaffy, Jasperina de Jong
met medewerking van
Trio Thijs van Leer