Akropolis

Jerzy Grotowski, Theaterlaboratorium ’13 rijen’, Wroclaw

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het eerste Nederlandse optreden van het Pools Theaterlaboratium, in het Holland Festival 1966 met de voorstelling De standvastige prins, heeft allerwegen diepe indruk gemaakt. Op vele plaatsen in het Nederlandse toneelleven van het afgelopen seizoen was de invloed van het werk van Jerzy Grotowski en de zijnen dan ook reeds merkbaar.

Een zeer klein publiek heeft vorig jaar slechts van dit werk kennis kunnen nemen. Dit jaar zal het een iets groter publiek zijn. Een nieuwe productie werd gekozen, die in een viertal bijzondere zalen zal worden gespeeld. Dit programma bevat de nieuwste gegevens over Grotowski, die vooral door zijn uitzonderlijke acteurs-training op weg schijnt te zijn voor onze tijd te worden wat destijds Stanislawski met zijn Methode voor de spelers van toen heeft betekend.

Twee bijdragen voor dit programma zijn op ons verzoek geschreven door Nederlandse studenten die in mei 1967 in Polen het ‘Festival der Festivals’ van studententoneelgroepen bezochten en daarbij met het Pools Theaterlaboratorium op zijn thuisbasis in aanraking kwamen.

Credits

regie
Jerzy Grotowski naar Wyspianski
cast
Ryszard Cieslak (Ezau, Hector), Zbigniew Cynkutis (Laban, Paris), Antoni Jaholkowski (Isaac, Wachter), Rena Mirecka (Rebecca, Cassandra), Zygmunt Molik (Jacob, Harpist) e.a.