Luther

The English Stage Company Ltd

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Luther is een stuk over het wezen van de Religieuze Ervaring. Het is geen historisch stuk, tenminste slechts in dezelfde zin als bijvoorbeeld Coriolanus of Hendrik V. Er zijn een paar honderd Plutarchen geweest, die de historische Maarten Luther hebben geïnterpreteerd, dus bestaat er een menigte Maartens, variërend van de ruwe, theatrale romantische held uit de Protestante mythologie, tot de onsympathieke, vuilbekkende, donderende figuur van de populaire Analyse.
Zoals een ieder die te veel vragen stelt en te veel eisen stelt aan zichzelf en zijn omgeving, kan Luther niet teruggebracht worden tot een diagnose. Maar een toneelstuk moet, zoals ook een beeldhouwwerk, concreet zijn. Dit sluit niet uit dat het een mysterie bevat, en godsdienst zonder mysterie is als een huwelijk zonder seks.

Credits

van
John Osborne
regie
Tony Richardson
decor/kostuums
Jocelyn Herbert
muziek
John Addison
uitvoering
The English Stage Company Ltd
cast
Julian Glover (Knight), James Cairncross (Prior), Albert Finney (Martin), Bill Owen (Hans), Peter Duguid (Lucas), Dan Meaden (Weinand), Peter Bull (Tetzel), George Devine (Staupitz), John Moffatt (Cajetan), Robert Robinson (Miltitz), Charles Kay (Leo), Mery Gourley (Katherine) ea